Nem egy perben tárgyalják

Nyíregyháza – Tilos a házassági per és a vagyonjogi kereset összekapcsolása, egy perben elbírálása.

A január 1-jén hatályba lépett Polgári perrendtartás (Pp) egyik jelentős újítása a vagyonjogi kereset leválasztása a házassági perről, mely azt jelenti, hogy tilos a házassági per és a vagyonjogi kereset összekapcsolása, egy perben elbírálása.

– A jelenlegi szabályozás azért is hatékonyabb, mert kiemelten védi a gyermekek érdekeit, s elősegíti, hogy a velük kapcsolatos jogvita minél hamarabb befejeződjön – tájékoztatott Sterné dr. Deák Andrea.

Időt adnak a házastársaknak

– Korábban a házasság felbontása iránti kereset és a vagyonjogi kereset együttes tárgyalása sok esetben a per elhúzódásához vezetett, hiszen az eljáró bírónak mindkét keresetre le kellett folytatnia a bizonyítási eljárást – fűzte hozzá a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő-helyettese.

A vagyonközösség megszüntetésére irányuló perek a törvényszék hatáskörébe tartoznak abban az esetben, ha a pertárgyérték meghaladja a 30 millió forintot. Ezen összeget el nem érő vagyonjogi igény esetén a kereseti kérelem elbírálására a járásbíróságok jogosultak. Az új Pp-ben a cél az, hogy kellő időt biztosítsanak a házastársaknak bontási szándékuk megfontolására, ami ha sikeres lesz, az eljárás visszafordíthatóvá válik, a házasság fennmarad, melynek védelme kiemelt társadalmi érdek.

KM

Címkék: , ,hirdetés