Nem élhetnek állandó félelemben

Életet mentenek minden nap - ez a hivatásuk
Életet mentenek minden nap - ez a hivatásuk - © Illusztráció: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Mindenki próbálja elkerülni a tettlegességet, de vannak szomorú esetek, amikor a szép szó nem segít.

Megszurkált, bántalmazott postás, megráncigált hivatali ügyintéző, ápoló és buszsofőr, karóval ütlegelt erdész, megfenyegetett, szidalmazott mentőtiszt, falnak lökött pedagógus. Ezek csak címszavak azokról az esetekről, amelyekben az elmúlt két és fél évben közfeladatot ellátó személyt ért támadás. Legutóbb egy jegyvizsgálót pofozott meg egy ingerült utas a Vásárosnaményból Nyíregyházára tartó személyvonaton.

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének alapesete 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Dr. Sörös László

Az ügy apropóján kérdeztünk meg két, hivatását szerető dolgozót, osszák meg velünk tapasztalataikat.

Több éve dolgozik megyénk és az ország vasútvonalain az a jegyvizsgáló, aki a neve elhallgatását kérve osztotta meg lapunkkal gondolatait.

– Szerencsére engem még nem ütöttek meg, próbálom elkerülni a tettlegességet. Az a tapasztalatom, hogy általában a hónap vége felé nem vesznek az emberek jegyet, amikor már elfogyott a fizetés és a családi pótlék. Addig nincs probléma, megveszik a jegyet, csakhogy utána már ingyen szeretnének utazni. A három legproblémásabb település a körzetemben Bashalom, Taktaharkány és Hajdúhadház, vagyis az itt lakók utaznak a legtöbbet jegy nélkül. Ha a bliccelők csupán egy-két megállót mennek, nincs értelme kihívnom a rendőrséget, nem érdemes kitöltenem az utasleadási lapot, hiszen addigra már leszállnak, mire kijön a rendőrség vagy beírom az adatokat a formanyomtatványba – magyarázta a kétgyermekes édesapa.

– Ráadásul, ha rendőrségi ügy lenne a dologból, a szabadidőmben nekem kellene járnom a rendőrségre. Azt is hibának tartom, hogy nem hallottunk még elrettentő ítéletekről bliccelők esetében, vagyis nincs olyan erő, ami visszatartaná az embereket a blicceléstől és attól, hogy kezet emeljenek a munkáját tisztességgel végző kalauzokra.

Testkamera teszt

„Tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők több mint háromnegyede jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel akart utazni. A vasúttársaság mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök biztonságának garantálása érdekében: számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, s kiemelt figyelmet fordít a dolgozói sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított eljárások segítésére.

A támadások megelőzése érdekében évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek.

A vasútvállalat emellett 2017. augusztus közepén, 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével elkezdte a testkamerák gyakorlati tesztelését, a tapasztalatok összegzése megtörtént. Mivel nincs olyan típusú testkamera a hazai piacon, ami megfelelne a jogszabályi, adatvédelmi előírásoknak, elhúzódott a folyamat. A beszerzési eljárás előkészítése befejeződött, a rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése az idén várható.

A MÁV-START figyelemfelhívó kampányt is indított, amelynek célja az utazóközönség tájékoztatása arról, hogy a közfeladatot ellátók elleni erőszak milyen büntetőjogi következményekkel jár.

Gyakran megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett munkavállalók” – tájékoztatta lapunkat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Szolgálunk és… védjük egymást

– Nem élhetünk félelemben, nem retteghetünk attól, hogy mikor esik nekünk valaki, de már az utcanevet látva tudjuk, hol kell óvatosabbnak lennünk – mondta bevezetésként Attila, aki több mint két évtized után, egészségügyi okok miatt vett búcsút a mentőszolgálattól. S, hogy mennyire másképp gondolkodnak az életmentésre felesküdött szakemberek, azt jól példázza, hogy Attila is két csoportra bontja a támadásokat.

– Más az a helyzet, ha valaki a betegségéből, mentális állapotából adódóan, esetleg alkoholtól lesz agresszív, és más, ha egy hozzátartozó elvesztése miatt az egész világra haragszik, mert akkor a dühe nem ránk irányul – magyarázza a volt mentős, s megemlíti, volt olyan kollégájuk, aki azután, hogy egy beteg hozzátartozója megpofozta, felmondott.

– Eltérően éljük meg az ilyen helyzeteket, s pontosan azért vagyunk bajtársak, hogy ott álljunk a másik háta mögött, védjük, de az is segít, ha az ilyen eseteket megbeszéljük. Sokan nehezen dolgozzák fel, hogy a munkánkat végezve, tudásunk legjavát adva alattomos támadás ér minket. A saját védelmünk érdekében, ha nagyon veszélyes a helyzet, megvárjuk, amíg a rendőrség intézkedik. Pontosan azért vagyunk mentősök, mert arra tettük fel az életünket, hogy segítünk, mentünk, és emberélet nem múlhat azon, hogy félünk vagy sem – jelentette ki Attila, aki álmában még ma is gyakran vonul.

– KM –


Pénzbüntetés, elzárás és börtön

– Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének alapesete 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – citálta a törvényt dr. Sörös László. A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivőjétől az elmúlt egy év eseteiről érdeklődtünk, és megtudtuk: 2017. június elseje és 2018. június elseje között közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt a megye járásbíróságain 12 ítéletet hoztak, ebből hét elsőfokon jogerős lett, ötben fellebbeztek, s nyolc ügy van folyamatban.

– A járásbíróságon befejezett ügyek többségében 1 és 2 év közötti börtönbüntetést szabtak ki, melynek végrehajtását általában 2-3 év próbaidőre felfüggesztették. Ugyanakkor volt olyan eset, amikor 70 nap elzárást is kiszabott a bíróság – említette az ítéletekkel kapcsolatban a szóvivő. A sértettek közül négy mentő, kettő ápoló, négy pedagógus/nevelő, egy háziorvos volt.

– A Nyíregyházi Törvényszéken ugyanebben az időszakban négy ügy fejeződött be jogerősen, ezekben két ­buszsofőr, egy orvos és egy ápoló volt a sértett. A bíróság két esetben pénzbüntetést szabott ki, egyben felfüggesztett szabadságvesztés, egyben pedig 2 év végrehajtandó börtönbüntetés lett az ítélet – sorolta dr. Sörös László


MÁV: azonnali lépéseket tesznek a jegyvizsgálók biztonságáért
Budapest - A jegyvizsgálókat ért sorozatos támadások miatt újabb intézkedéseket vezet be a MÁV-Start. Hangos utastájékoztató berendezéseken keresztül hívják fel a figyelmet arra, hogy a közfeladatot ellátó emberek elleni erőszak bűncselekmény, egyes vonalakon bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók pá...
hirdetés