Nem feledik a múltat a határ két oldalán

zajtai férfikórus is fellépett az ünnepségen
zajtai férfikórus is fellépett az ünnepségen - © Fotó: magánarchívum
Zajta – A magyar-román határ két oldalán lévő települések meghívják egymást a helyi ünnepségekre.

Kettős ünnepséget rendeztek az elmúlt szombaton a magyar-román határ mellett meghúzódó kis településen, Zajtán.

Az éber kántortanító

Megújult, megszépült a községben az idősek otthona az elmúlt hónapokban központi támogatásból, s az intézmény átadási-szentelési ünnepségét tartotta meg az önkormányzat a visszatérés napjával összekötve. Az avatási ünnepséget színesítette a nyugdíjasok műsora: az idősek énekeltek, valamint elszavalták a szintén nyugdíjas Gáspár Istvánné két versét.

Az ünnepi programsorozat vitéz Gaál Lajos emlékművénél folytatódott, a résztvevők megkoszorúzták az egykori kántortanító kopjafáját. A településen azért ápolják vitéz Gaál Lajos emlékét, mert az ő éberségének köszönhető, hogy a románok végül nem csatolták véglegesen országukhoz Zajtát a trianoni döntést követően, hanem az eredeti elképzeléseknek megfelelően 1920. július 4-én kénytelenek voltak visszaadni Magyarországnak a települést, s beletörődtek abba, hogy a magyar-román határ Zajtától keletre, s nem nyugatra húzódik. Erre a történelmi eseményre, a visszatérés napjára emlékezik Zajta minden év júliusában.

Tisztelni és gondoskodni

Az ünnepi programsorozaton részt vett dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke. Beszédükben mindketten hangsúlyozták az idősek iránti tisztelet fontosságát, gondozásuk jelentőségét, hiszen a fiatalok hálával tartoznak nekik mindazért, amit a korábbi évtizedekben tettek. A szónokok a visszatérés napja alkalmából kiemelték a határ két oldalán élő magyarok összetartozását és összefogását.

– A vendégeink a sváb hagyományokat tükröző csűr közösségi házban kulturális műsort is láthattak az ünnepi beszédek után. A programban fellépett többek között a zajtai férfikórus, a német kisebbségi önkormányzat énekkara, a helyi mazsorettcsoport, valamint a határ túloldalán található testvértelepülés, Szárazberek református kórusa is – tájékoztatta lapunkat Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere.

Aratóünnep Lengyelországban

– Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget a lengyel testvértelepülés, Slopnice küldöttsége, illetve Balkány polgármestere, Pálosi László is.
Slopnicének testvértelepülése ugyanis a Romániában található Lázári is, amelyhez közigazgatásilag tartozik Szárazberek, de testvértelepülése ugyanakkor Balkány is. A zajtai önkormányzat augusztus 12-én viszonozza a szárazberekiek látogatását, ott ugyanis akkor rendezik meg a már nagy hagyománynak számító Bocskai-napot, de egy küldöttségünk elutazik majd augusztus közepén Slopnicébe is, ahol Nagyboldogasszony napja alkalmából nagyszabású aratóünnepet rendeznek.

MML
hirdetés