Nem fogadja el a munkavállalói oldal az áfaemelést

Az általános forgalmi adó (áfa) kedvezményes kulcsának 15-ről 17 százalékra, általános kulcsának pedig 20-ről 23 százalékra történő emelését fogja javasolni a szerdai kormányülésen a Pénzügyminisztérium.

Ezt Katona Tamás, a tárca államtitkára jelentette be az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keddi ülésén.

A munkavállalói oldal eredménytelennek minősítette a konzultációt, és nem fogadja el az áfaemelést.

A szakszervezetek csütörtökön egyeztetnek arról, hogyan tudnak nyomatékot adni követeléseiknek.

 A munkaadók sem örülnek a változásnak, de álláspontjuk szerint a kedvezményes kulcs 15-ről 20 százalékra emelése még nagyobb traumát okozott volna.

A kormány 175 milliárd forint többletbevételt vár az áfaemeléstől – mondta a Független Hírügynökségnek az államtitkár.

 Katona Tamás közölte: az eredeti tervek szerint egységes, 20 százalékos áfakulcsot vezettek volna be, de az OÉT munkavállalói és munkaadói oldala is jelezte, hogy nem támogatják ezt az elképzelést.

 A PM ezután dolgozta ki 17 és 23 százalékos javaslatát.

A pénzügyi tárca államtitkára hozzátette: tudomásul veszi, hogy a szakszervezetek ezt nem fogadják el, de ennek ellenére ezt a javaslatot terjeszti szerdán a kormány elé.

Az áfaemelésből származó többletbevételeknek köszönhetően a kormány eltekint a fél százalékos munkavállalói járulékemeléstől, így az változatlanul 1 százalék marad – közölte Katona Tamás.

Az államtitkár kijelentette: az elvárt adóra szükség van, ezért ezt a munkaadói oldal kérésére sem vetik el, de kiszámítási módja változik, az eredeti tervekhez képest nem tartalmazza majd a közvetített szolgáltatásokat és az anyagköltséget.

Wittich Tamás, a munkavállalói oldalt képviselő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke közölte: a szakszervezetek nem támogatják a lakosságot terheit növelő áfaemelést, ezért a kormány javaslatát elutasítják, és eredménytelennek minősítik az OÉT-en lezajlott eddigi konzultációkat.

A munkaadói oldalt képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) vezetője szerint sérti a versenysemlegességet az elvárt az adó bevezetése. Horváth Gábor azt mondta: nem örülnek az áfaemelésnek sem, de rosszabb lett volna, ha 15-ről 20 százalékra emelik a kedvezményes kulcsot.

A MOSZ vezetője hozzátette: azt sem fogadják el, hogy a korábbi hírekkel ellentétben elmarad a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése, miközben a többletterhek emelkednek.

A kormány által tervezett egyensúlyjavító intézkedések, így az áfaemelés is, várhatóan szeptember 1-jétől lép életbe.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés