Nem fogtak kezet sem Gyurcsánnyal, sem Szilivel

Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében kitüntetéseket adott át a Parlamentben vasárnap.

Az ünnepségen több kitüntetett nem fogadta el sem Gyurcsány Ferenc, sem Szili Katalin kézfogását.

Az államfő a nemzeti ünnep, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából összesen több mint hetven személyiségnek adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseit, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjét, illetve a Nagy Imre Érdemrendet. Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak Sólyom Lászlónak nyújtott kezet.

Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel és Szili Katalin házelnökkel az állami kitüntetések átadási ünnepségén a Parlamentben. Volt olyan is, aki Sólyom László val és a házelnökkel is kezet fogott, a miniszterelnökkel azonban nem.

Kézfogás nélkül vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített középkeresztjét Tertyánszkyné Dr. Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese. Tertyánszkyné Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök köszöntését utasította vissza.

Ugyancsak nem fogott kezet a két szocialista politikussal a tisztikereszttel kitüntetett Mészáros Gyula, a Pofosz veszprémi elnöke; a lovagkereszttel elismert Borbély István, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) Csongrád megyei elnöke és Cseh Imre Márton sem.

Nem fogadta Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin kéznyújtását a TIB tatabányai elnöke sem. Homola István 1956 októberében Budapesten és Tatabányán is részt vett a harcokban, 1958-ban hat év börtönre ítélték, 1959-ben szabadult. Ugyanígy tett Csete István nyugállományú alezredes is, akit a forradalomban való részvétele miatt 1958-ban 15 év börtönre ítéltek.

Pintér Károlyné, a Pofosz Gulag-tagozatának elnöke csak Gyurcsány Ferenccel nem fogott kezet. Az Index tudósítójának jelentése szerint, miután Pintérné lekezelt a házelnökkel, a kormányfő bizakodva nyújtotta felé jobbját, de az egykori forradalmár gyorsan elkapta kezét.

Korábban: hangos zenével fogadták Gyurcsányt

Miközben a közjogi méltóságok, kormánytagok, politikusok és vendégek folyamatosan érkeztek az állami kitüntetések átadására vasárnap, több tüntető figyelte az Országház főbejárata elé gördülő autókat, és a kormánnyal szembeni véleménynyilvánításuk eszközeként hangos zenét szólaltattak meg a hangszórókon keresztül.

Utolsóként Gyurcsány Ferenc érkezett a Parlament főbejáratához; több tüntető szidta a miniszterelnököt a rendőrség által felállított kordon előtt, de hangos kiabálás vagy fütty nem kísérte megjelenését, mint ahogy más kormánypárti politikusét sem.

A kitüntetés átadására érkezők a „forradalmi színpadról” szóló „nemzeti érzelmű” dalokat hallhattak, melyek egyre hangosabban szóltak a hangszórókon keresztül, de mire a miniszterelnök az Országházba lépett, a zene teljesen elhalkult.

 A demonstrálók között több rendőr is körbesétált és figyelte a Rákóczi-szobor előtt már több mint egy hónapja tüntetőket.


118-an kaptak állami elismerést
A Magyar Köztársaság elnöke – a Miniszterelnök előterjesztésére – október 23-án 118 kitüntetést adott át az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségen a Parlament kupolacsarnokában.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét Fónay Jenő kapta, posztumusz pedig a közelmúltban elhunyt Faludy György költő, műfordító.
A Nagy Imre Érdemrendet Máté Ferenc, Mihala Ferenc, Nagy Balázs, Dr. Péter Károly, Sulyánszky Jenő vehette át.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje A Csillaggal kitüntetést (polgári tagozat) Gergor József Kossuth-díjas operaénekes, Dr. Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, Haumann Péter Kossuth-díjas színművész, Dr. Rabóczki Ede a Legfelsőbb bíróság nyugalmazott elnökhelyettese, Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, Dr. Tersztyánszkyné Dr. Vasadi Éva vehette át.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje A Csillaggal kitüntetést (katonai tagozat) kitüntetést Havril András vezérezredes kapta meg.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést (polgári tagozat) Vavári Vilmos a POFOSZ volt elnöke (posztumusz), Forrási László a POFOSZ elnökségi tagja, Halda Alíz pedagógus, Mádi Jenő a POFOSZ elnöke,Dr. Benedek András az MTA doktora, Dr. Czene Klára a Csongrád Megyei Bíróság elnöke, Friedrich Péter Széchenyi-díjas biokémikus, Hatvani György a GKM volt energetikai és ipari helyettes államtitkár, Iványi Gábor a Lelképszképző Főiskola rektora, Koltai Róbert jászai Mari-díjas színművész, Dr. Láng László a legfőbb ügyészség föosztályvezető ügyészének, Dr. Leöve András az orvostudományok doktora, Pantó György Széchenyi-díjas geológus, Dr. Pongrácz Antal bankár, Dr. Rostoványi Zsolt egyetemi dékán, Szőnyi J. András, Dr. Törzsök Éva a Szolnoki Főiskola rektora, és Dr. Grinius Vytautas biológus vehette át.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést (katonai tagozat) Pallós Ferenc nyugalmazott vezérőrnagy, és Soós Antal nyugalmazott őrnagy kapta meg.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést (polgári tagozat) Bakos Emil az Országgyűlés hivatalának gazdasági igazgatója, Bácsi József , Bácskai Sándor, Csürke Károly, Dilinkó Gábor József, Dózsa László, Fazekas János László, Dr. Fejér Dénes, Dr. Gáspár István, Horváth Sándorné, Jakab Ferenc, Jámbor Zoltán, Hrozova Erzsébet, Joszt István, Koronics József, Lassan György, Lukovics László, Mészáros Gyula, Priska Tamás, Töttös Pál, Varga János, Gyenes Judit, Vásárhelyi Miklósné vehette át.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést (katonai tagozat) Koroly Károly nyugállományú ezredes, Sánta László nyugállományú ezredes kapta meg.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést (polgári tagozat) Bíró Károly, Borbély István, Cseh Imre Márton, Deme Attila, Érsek László, Gálik István, Homola Istvánnak, Mihala Tibor, Nyerges Andor, Papdi László, Szalay Zoltán, Szlancsik János, Pintér Károly vehette át.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést (katonai tagozat) Csete János nyugállományú alezredes, Delly József nyugállományú alezredes, Krisán Miklós nyugállományú alezredes, Pócsik László nyugállományú ezredes kapta meg.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést (polgári tagozat) Fülöp Árpádné az Országgyűlés Hivatala Főtitkárság Főosztály vezetője vehette át.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést (polgári tagozat) Jelencsik Imre az Országgyűlés Hivatala Gazdasági Főigazgatóság Országházi Gondnokság címzetes munkatársa vehette át.

MNO
hirdetés