Nem hősködnek a „hős” árakkal

A Magyar Energia Hivatal az éves távfűtési költségek alapján rangsorolt.

Böngészésre és elemzésre okot adó adatsort tett közzé a Magyar Energia Hivatal a hazai távhőárakról. Mindez korántsem szokványos, hiszen hivatalos kormányszerv ez idáig nem hozott nyilvánosságra az ország összes lakossági távhőtarifáját egységes elvek alapján összehasonlító táblázatot.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének velencei konferenciáján szembesülhettek először a résztvevők a beszédes mutatókkal, azóta nyilvánosságra került a teljes lista. Eszerint az országban Keszthelyen a legdrágább a távhőellátás 260 394 forinttal – évente, lakásonként, átlagban. A pozíció „kiverte a biztosítékot” a Balaton parti településen.
A Keszthelyi Városüzemeltető Kft. számításai szerint a városban 178 700 forint egy átlagos lakás éves fűtési díja. Vajon mennyire hiteles a többi adat, és hogyan kommentálják a sorrendet Szabolcs-Szatmár-Beregben?

– A Magyar Energia Hivatal négy kategóriát határozott meg attól függően, hogy a szolgáltató hány lakást lát el. Így kerültünk a D kategóriába, ám a listán feltüntetettel ellentétben a Záhonyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. nem értékesít kapcsoltan termelt hőenergiát. Ez egy lényeges, nem elhanyagolható elem – nyomatékosította Bátyi Zsolt, a cég ügyvezetője. Elmondta, hogy az elmúlt év közepétől száz százalékos tulajdonos az önkormányzat, amely természetesen a minél gazdaságosabb működtetésre törekszik. A működőképességet veszélyezteti a nagy mértékű kintlévőség. A jelenlegi helyzetben az alapdíjemelés ellen szól, hogy több teher aligha rakható a fogyasztókra.

A 10 ezer feletti lakásszámot ellátók között a kimutatás szerint az olcsóbbak közé számít a Nyírtávhő Kft. a 163 440 forintos összeggel.

– Megtévesztőek a számok még akkor is, ha a pozíciónkra büszkék lehetünk – reagált Tóth Illés műszaki igazgató-helyettes. – Nem derül ki ugyanis, hogy milyen szolgáltatások tartalmaznak az adatok. Nálunk ugyanis az országban egyedülálló módon a jelzett éves átlagárban benn van a költségelosztás, a termosztatikus radiátorszelep, a melegvízméréshez szolgáló eszköz, a mérés és a javítás, ami a közel tíz éve bevezetett és működő Nyitás-program javára írandó. Másutt mindez többletköltségként jelentkezik.

Az országos összevetésben Siklós a másik véglet, azaz ott a legolcsóbb a távfűtés: 129 110 forint évi átlagban. A keszthelyiekkel szemben a siklósiak nem tiltakoztak, nem cáfolták a helyezésüket…

A velencei szakmai konferencián elhangzott:

Az önkormányzatnak van ellátási kötelezettsége a meglévő lakossági fogyasztók felé, ezért a legtöbb esetben a távhőszolgáltató vállalat önkormányzati tulajdonú, így a díjakat is ott határozzák meg. Az önkormányzat mint tulajdonos eltökéltsége szükséges a távhőszolgáltató vállalat hatékonyabbá tételéhez. Ennek hiányában a foyasztók a drága szolgáltatási díjak miatt leválnak – ha tehetik…–, vagy a költségeket nem fedező veszteségeket a tulajdonosnak kell finanszíroznia.

A távhőszolgáltatás kihívásai:

– Energiahatékonysági célkitűzések megvalósítása
– Megújuló energiaforrások gazdaságos felhasználásának növelése
– Energiapiaci liberalizáció
– Kapcsolt energia-termelés támogatásának jövője
– Árellenőrzés, hatósági ármegállapítás

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés