Nem idegenkednek a forgalomtól

Nem idegenkednek a forgalomtól
Élénk érdeklődés az Állatpark iránt, pezsdíthet a veterán atlétikai Európa-bajnokság.

A dombrádi Imád-Lak, a tiszacsécsei Nyugalom Háza, a jándi Jutka mama házikója… A szabolcs-szatmár-beregi Tourinform-irodánál található szálláshelyek tárháza évről évre sok lehetőséget kínál a pihenni vágyóknak, a turistáknak.

– Folyamatosan nyomon követjük a megye szállodáit, panziót, falusi vendégházait, kempingjeit, fizetőhelyeit, hiszen számunkra is fontos, hogy képet kapjunk a turizmus aktuális helyzetéről. Az elmúlt években összesen 84 esetben érkezett jelzés megszűnésről vagy szüneteltetésről, de eközben új lehetőségek is nyíltak – közölte Tatár Anikó, a megyei Tourinform-iroda vezetője. Elmondta, hogy a budapesti és a miskolci utazási kiállításon személyesen korteskedtek a megye turisztikája mellett, Debrecenben és Szolnokon hasonló jellegű rendezvényeken közvetve képviselték magukat. Érezhető, hogy a Nyíregyházi Állatpark iránt megnőtt az eddig sem kicsi érdeklődés. Sokat remélnek a nyári veterán atlétikai Európa-bajnokságtól, amikor több ezren érkeznek a megyeszékhelyre, és ez idegenforgalmi szempontból is kihívást jelent.

– A sóstói Park Hotelban már megkezdődött a szezon, a május teltházas volt, illetve az előfoglalások alapján a július is hasonlóan erős lesz – mondta el a 90 vendég befogadására alkalmas hotel recepciósa, Varga Zsuzsanna, és hozzátette: a szállodában többnapos konferenciára érkező vendégek szállnak meg a leggyakrabban. A Hotel Szindbád helyén nyílt Aventinus Hotel részéről Csizmarik Ákos elmondta: egyidejűleg 45 fő fogadására vannak felkészülve. – Külföldi és belföldi turisták egyaránt jönnek hozzánk, az már biztos, hogy júliusban két hét már teltházas lesz.

– Szállodánkba leginkább gyermekes családok érkeznek, külfödről és belföldről egyaránt. Hatvan vendég elhelyezése sem okoz gondot nekünk, sok vendégre számítunk az idén is – említette Bartha Sára, a Hotel Dzsungel szállodavezetője. A Svájci-lak nyári menetrendjéről Nagy Brigitta adott tájékoztatást, s megjegyezte: akár 28 vendéget is képesek vagyunk elhelyezni egyszerre, csoportos és egyéni előfoglalásaink is vannak már. Várhatóan júliusban és augusztusban lesz a nagy dömping, ekkor szlovák és román turistákat várunk – tette hozzá.

A hetven vendéget befogadni képes Hotel Tara a júliusi veterán Eb okán két héten már biztos, hogy teltházzal üzemel.

– Júniusra és augusztusra még van szabad szobánk, de azt már most is tudjuk, hogy Lengyelországból is érkeznek hozzánk idén nyáron látogatók – mondta Carney Ilona üzletvezető.

„Itt kezdődik az igazi wellness!”

Olthatatlan vonzalmat érez a szatmári táj iránt Erdélyi Jánosné, a Túristvándi Vízimalom Panzió és Kemping tulajdonosa:

– Tapasztalható, hogy kevesebb a megtakarított pénz, drágább az üzemanyag, mint régen, ezért aztán kevesebb jut a kirándulásra, az üdülésre. Nagyobb hírverést érdemelne az erdőháti rész. Amennyire boldog vagyok, hogy egy ilyen gyönyörű természeti környezetben lehetek, annyira el is szomorít, hogy mennyien nem is tudnak erről a Túr parti helyről és a szép galériaerdőről. Pedig itt kezdődik az igazi wellness!

Megkérdeztük: Ön mit mutatna meg a városból, a megyéből, egy hozzánk látogató turistának?

– Mindenképpen megmutatnám a most megnyitott Zöld Piramist, majd az Élményfürdőbe invitálnám egy kellemes fürdésre – mondta Harsányi Orsolya.

– A Nyíregyházára érkező turisták figyelmébe ajánlanék olyan építészeti remekeket, mint például a Római katolikus templom, vagy a Takarékpalota – közölte Hallai Judit.

Ferenci Gyula szerint a most szépülö Vízipalotához invitálná a messziről érkezetteket: – Kárpátaljáról érkeztem, számomra az ilyesfajta épületek megtekintése jelenti a kikapcsolódást – tette hozzá.

Nagykálló és környékét mindenképpen érintené Berki Anikó egy megyei körutazás során: – Harangodra és a környékén levő tóhoz biztos hogy kilátogatnék – mondta.

A város szeme fénye Sóstó Szanyiné Tünde szerint: – Úgy ahogy van csodálatos, mint a környezet, mint a kiszolgáló létesítmények szempontjából.

– A sóstói állatparkot nem hagyhatja ki senki, aki megyénk látványosságaira kíváncsi. Én is nemrég voltam, óriási élményben volt részem – tette hozzá Tóth Ágnes.

Ötből négyen nem üdülnek

A magyarok 80 százaléka (azaz ötből négyen…) az elmúlt egy évben nem volt üdülni, 76 százalékuk idén sem tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő egy évben – derül ki a GfK Hungária legfrissebb kutatásából. A lakosság 10 százaléka belföldre, míg 7 százalékuk külföldre tervez utazást.

A tavaly külföldre utazók főleg Horvátországot, illetve Görögországot, Olaszországot és Ausztriát választották pihenésük helyszínéül. A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés változatlanul a strandolás, napozás (38 százalék) és a városnézés (31 százalék) volt. Kulturális programokon (múzeumlátogatás, színház, koncert, fesztiválok) kevesebb, mint egyötödük vett részt. Továbbra is kevesen részesítették előnyben az aktív pihenési formákat, mindössze 14 százalék ment túrázni nyaralás alatt. A vízi sportoknak 7 százalék hódolt, vízitúrán 3, kerékpártúrán 4 százalék vett részt.

– Ladányi Tóth Lajos, Tarnavölgyi Gergely, Független Hírügynökség -
hirdetés