„Nem ilyennek ismerték” – Az erőszak nem magánügy

Akt.:
A bántalmazott nők szégyenként élik meg, ami velük történik, ezért inkább hallgatnak és tűrnek
A bántalmazott nők szégyenként élik meg, ami velük történik, ezért inkább hallgatnak és tűrnek - © Fotó: ÉKN
Nyíregyháza – Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaznak, minden ötödik gyermeket szexuálisan molesztálnak.

A nők elleni és a családon belül erőszak valós és aktuális probléma, tudunk és akarunk ellene tenni – mondta a hétfői, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából tartott megemlékezésen Farkas József dandártábornok.

A megyei rendőr-főkapitányság a család- és gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek, intézmények képviselőit hívta meg a rendezvényre, melyen a megyei rendőrfőkapitány hangsúlyozta, már a legelső jeleket észre kell venni, merni kell segítséget ­kérni, így lehet eredményt elérni.

– Azok a gyerekek, akik családi erőszak tanúi vagy közvetlen bántalmazás áldozatai voltak, nagyobb valószínűséggel fognak erőszakot alkalmazni vagy azt elszenvedni felnőtt életük során – mondta a pszichológus előadó, s az ördögi kört ez jelenti.

– Azok a gyerekek, akik családi erőszak tanúi vagy közvetlen bántalmazás áldozatai voltak, nagyobb valószínűséggel fognak erőszakot alkalmazni vagy azt elszenvedni felnőtt életük során – fogalmazott Metz Krisztián pszichológus azon a megemlékezésen, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság szervezett a november 25-ei nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. A dísztermet ezúttal nem egyenruhások töltötték meg, hanem azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik tehetnek és tudnak tenni az erőszak ellen, illetve azokért a nőkért és gyermekekért, akik menekülni kényszerülnek.

Látszatra „jó ember”

A szexuális erőszak pszichológiájáról tartott előadásában a szakember hangsúlyozta, beszéljünk akár fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazásról a test és a lélek visszavonhatatlanul károsodik. Ma Magyarországon majdnem minden ötödik lánygyermeket molesztálnak, döntő többségében családon belül, azok az emberek, akikben megbíznak, akiktől a védelmet várnák – mutatott rá egy másik nagyon komoly problémára Metz Krisztián, hozzátéve: akár nőkről, akár gyermekekről beszélünk leggyakrabban nem szólnak, mert szégyenként élik meg, ami velük történt, magukba rejtik a fájdalmukat, elhiszik, hogy gyengék és kiszolgáltatottak. – Ha pedig mégis fény derül rá, a legtöbbször a környezet csak csodálkozik, mert az erőszakos férjet, apát „nem ilyennek ismerik”.

– A rizikófaktorokat ismerve, a figyelmeztető jeleket észrevéve és a reakciókat jól értelmezve sokat lehet tenni azért, hogy az erőszakot elszenvedők minél hamarabb kikerülhessenek a bántó környezetből. Mert minél tovább tart és minél súlyosabb trauma, annál nagyobb, beláthatatlan kárt okoz – mondta a pszichológus.

A nők elleni, családon belüli erőszak nem magánügy, mert a társadalom minden tagjának érdeke, hogy a nők biztonságban éljenek. A számok megdöbbentőek, hazánkban minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, az erőszak sokszor végzetes, minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak áldozataként. Az összes meggyilkolt nő 60 százalékát élettársa, házastársa vagy volt partnere öli meg.

Megyénkben tavaly 1100, az idén eddig mintegy 600 családon belül elkövetett erőszakos bűncselekmény vált ismertté; az esetek nagy részét nők sérelmére követték el. S ezek csak azok az ügyek, amelyek a rendőrség tudomására jutottak, megbecsülni sem lehet, hány olyan eset történt, amikor az erőszak titokban maradt.

A világnap üzenete, hogy a nők legyenek bátrak, merjenek segítséget kérni, mert nincsenek egyedül! A társadalom felelőssége, hogy ne legyen közömbös a környezetünkben élőkkel szemben, s amennyiben családon belüli erőszakról van tudomásuk, jelezzék a hatóságoknak vagy az egyéb segélyszolgálatoknak.

Krízisközpont, anyaotthon

A Magyar Vöröskereszt fenntartásában a megyében ­krízisközpont és anyaotthon is fogadja a párkapcsolati, háztartáson belüli erőszak áldozatait.

– Az OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) közvetítésével jutnak el a krízisközpontba sok esetben éjszaka, egy szál ruhában a nők, vagy az anyák a gyermekkel, itt egy hónapig maradhatnak, ami indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható, teljes ellátást kapnak, ruhát és élelmiszert, de jogász és pszichológus is segíti őket – mondta Fedorné Iszály Csilla családgondozó. A sorsok megdöbbentőek, volt olyan ellátottjuk, akit a nagyon súlyos zúzódásos sérülései miatt napokig nem hagytak felkelni az ágyból, de a gondozáson sokszor arra is fény derül, nemcsak fizikai, hanem szexuális bántalmazás is érte a mindenüket hátrahagyó nőket, és sajnos nem egy esetben a gyermek is áldozat volt.

– Pont a múlt héten volt egy anyukának válóperes tárgyalása, nemcsak az odautazását oldotta meg az intézmény, hanem egy kísérő is vele tartott, hogy semmilyen atrocitás ne érhesse – említett egy másik fontos támogatást a családgondozó. A krízisközpontból lehet bekerülni az anyaotthonba, ahol foglalkozások egy új élet kezdéséhez nyújtanak fontos ismereteket. Sok esetben a nők visszatérnek a bántalmazójukhoz, s nem lehet tudni, mikor kerülnek ismét krízishelyzetbe, mikor lesz szükségük azonnali segítségre. Volt, aki csak a hetedik kísérletre tudott végleg kiszakadni a bántalmazó környezetből.

Ne hagyd! – program

A prostitúció és a szexuális kizsákmányolás is leginkább a nőket érinti. A Ne hagyd! a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) az Országos Rendőr-főkapitánysággal partnerségben megvalósuló projektje az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében. A program átfogó célja, hogy hozzájáruljon az emberkereskedelem elleni küzdelemhez azzal, hogy a kizsákmányolás jelenségéről és az áldozattá válás megelőzése érdekében társadalmi tudatosságot növelő kampányokat indít.

A kampányban szeretnénk elérni, hogy a legsérülékenyebb csoportokba tartozók hatékony eszközökkel rendelkezzenek, s a saját áldozattá válásuk ellen tevékenyen fel tudjanak lépni – mondta a rendezvényen Lehet Balázs, az IOM magyarországi vezetője. Ezt követően levetítették a Viktória – A zürichi expressz című filmet a jelenlévőknek.

KM
hirdetés