Nem ismerik a pontosság és a munkamorál fogalmát – kísérleti programmal segítenek

Akt.:
Nem ismerik a pontosság és a munkamorál fogalmát – kísérleti programmal segítenek
© Illusztráció: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Kísérleti közfoglalkoztatási programot indított július 1-jével a kormány, a programba azokat a halmozottan hátrányos helyzetű embereket vonják be, akik eddig sem a nyílt munkaerőpiacon, sem a közfoglalkoztatásban nem tudtak elhelyezkedni, mert mentális, szociális vagy egészségi problémákkal küzdenek. Az öt hónapos speciális közfoglalkoztatás, amelyben háromszáz álláskereső vesz részt, megyénkben Tornyospálcán, Nyíregyházán, Tiszaszentmártonban és Piricsén kezdődött el.

A kísérleti projekt ideje alatt minden munkanap találkozik a húsz dolgozóval Nagy Kornél szociális munkás, a piricsei program mentora.

– Egészségi állapotuk, illetve hátrányos családi helyzetük miatt nem ismerik a nyílt munkaerőpiacot, de még közmunkásként sem dolgoztak soha. Rendszeresen beszélgetek velük erről, és az okok között szerepel, hogy súlyosan beteg vagy idős ember van a családban, egy másik esetben a programban részt vevő dolgozó az egyedüli férfi egy 6-8 tagú családban. Nagy a szórás, a 20 évestől az 57 évesig szinte minden korosztály megtalálható a csoportban.

Elszomorító, hogy még a fiatalok sem tudtak kilépni a munkaerőpiacra. Találkoztam olyan huszonévessel, akinek nincs elképzelése az életről, a jövőjéről, az udvarukról is alig mozdult ki eddig – magyarázta a szakember. – Ez a húsz ember értékteremtő munkát végez: a férfiak rendezvényszékeket készítenek, a nők ezekre a székekre párnákat varrnak. Fontos tudatosítani bennük, hogy egy közösséghez tartoznak, s ez felelősséggel is jár. Sokat tanultak az elmúlt két hétben is, ezért remélem, fel lehet őket készíteni úgy a közmunkára, mint a nyílt munkaerőpiacra – tette hozzá Nagy Kornél.

Sok előnnyel jár

A közfoglalkoztatás megjelenésével egyre több olyan személy válhat munkavállalóvá, aki korábban valamilyen egészségügyi károsodás miatt nem tudott elhelyezkedni.

– A mentális betegségben szenvedők számára ez kifejezetten hasznos, hiszen sokan pszichés vagy szomatikus betegségük miatt önértékelési, önbecsülési nehézségekkel küzdenek, gyakran kisebbségi érzésekről számolnak be – mondta lapunknak a közfoglalkoztatási programmal kapcsolatosan Lupák Éva. A nagykállói pszichiátriai szakkórház pszichológusa hozzátette: ha valaki megváltozott munkaképességűvé válik, sokszor nehezen tud megbirkózni azzal a helyzettel, hogy már nem képes ugyanolyan munkát végezni, mint korábban.

– Emiatt gyakran tapasztaljuk, hogy szociálisan visszahúzódóvá válnak, kezdeményezőkészségük csökken, és még inkább elszigetelődnek a társadalomtól. Ha sikerül elhelyezkedniük, az több szempontból is pozitív hatást gyakorolhat mentális és testi egészségükre. A munkavégzés során megélheti, hogy a társadalom szempontjából is hasznos tevékenységet végezhet, fejlődhet az önmagáról gondoskodás területén, lehetőséget kap szociális kapcsolatok kialakítására. Megérezheti, hogy nehézségei ellenére milyen egy munkahelyi közösséghez tartozni, tapasztalatokat gyűjthet, új tudásanyagra tehet szert – sorolta az előnyöket a pszichológus.

– Problémát az jelenthet, hogy ezen betegek nagy részének állapota nem állandó. Van, amikor minden ­nehézség nélkül képesek egy-egy feladat elvégzésére, és van olyan, amikor a munkáltató és a munkatársak részéről ­nagyobb türelemre és empátiára van szükség – említett egy komoly szempontot Lupák Éva. – Fontos a megfelelő gondozási háttér, de a jó munkahelyi légkörnek is megtartó szerepe lehet, és sokat segíthet egy olyan támogató munkatárs jelenléte, aki a megváltozott munkaképességű dolgozókat segíti. Befogadó, empatikus hozzáállás és megfelelő szervezeti kultúra mellett a mentális betegségben szenvedő egyének is képesek társadalmi szempontból is hasznos munkavégzésre.

KM


Nem igazán örülnek a lehetőségnek…

Tornyospálcán is 20 embert vontak be a programba, amiről az önkormányzatnál nem akartak nyilatkozni, mint mondták, csak a minisztérium szolgálhat információval a témában. Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk: zászlóvarrásba, drótfonásba, betonelemek, illetve labdafogóhálók készítésébe vonják be a résztvevőket.

Informátorunk szerint a mintaprojektbe főként olyanok kerültek be, akiket a „normális” közmunkaprogramba hosszú időn át nem vettek fel, így vannak köztük alkoholbetegek és mélyszegénységben élők is. Névtelenséget kérő forrásunk hozzátette: a résztvevők annyira nem örültek a lehetőségnek, mivel a hatórás foglalkoztatásért nettó harmincezer forint körüli összeget kapnak, ha pedig otthon maradnak, a segély csak néhány ezer forinttal kevesebb.

hirdetés