Nem „jegelték”, megszavazták

Nem „jegelték”, megszavazták
Érthetetlen számomra, miért tesz az állam különbséget állampolgár és állampolgár között – fejtegette Kozlok László (Függetlenek Debrecenért), amikor a városi képviselő-testület az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatási rendszeréről szóló előterjesztést tárgyalta csütörtökön.

Arra utalt, hogy csak a társasházakban élők kapnak támogatást, a családi vagy ikerházakban lakók nem. Kósa Lajos polgármester azonban közölte vele, hogy ezúttal nincs igaza, mivel családi házban nincsen gyűjtőkémény.

Rossz konstrukció

Ez volt egyébként az első napirendi pont, amit a sürgősségiek után, másfél órás zárt ülést követően megvitatott a testület. A rengeteg téma közül a legnagyobb vitát talán a jégcsarnok konszolidációja váltotta ki. Kovács László (SZDSZ) kétségbe vonta a fideszes Asbóth Endre számokkal kapcsolatos képességét, Szilágyi László (Fidesz) pedig szükségét érezte frakciótársát megvédeni. A politikusok személyeskedése mellett azért konkrétumok is elhangzottak: az átszervezés részeként létrehozandó felügyelő bizottság tagja Czirják Anikó és Szilágyi László lesz. Pajna Zoltán pedig kijelentette, hogy az önkormányzatot kár nem érte, s a PPP-s beruházási formával nincs semmi baj. Ha viszont legközelebb ilyen szándékkal keresi meg az önkormányzatot egy befektető, akkor a már megszerzett tapasztalatok alapján jobban meg kell gondolni a szerződéskötés részleteit. Kovács László újfent kijelentette, ők már a kezdetekkor úgy gondolták, ez a konstrukció nem jó. A legellentmondásosabb megítélése a 120 millió forintos bevételi garanciának volt, mivel Asbóth Endre szerint épp emiatt nem érte kár a várost, míg Kovács úgy látta: az csak a vállalkozónak volt jó. Szilágyi László megpróbálta körbejárni, kik jártak jól: a korcsolyázni szerető debreceni polgárok mindenképp, de jól járt a város is.

Az előterjesztést 32 igen szavazattal végül elfogadták.

Megvennék

Az önkormányzati bérlakások értékesítéséről szóló vitában Madarasi István, MSZP-s frakcióvezető az igények felméréséről érdeklődött. Pajna válaszában kitért rá: 1500 bérlakásban élő embernek küldtek ki kérdőívet; a megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy gondolta, meg szeretné venni az ingatlant, de az anyagi helyzete sokuknak nem teszi ezt lehetővé.

Hosszúra nyúlt zárt ülésen tárgyalták meg azoknak a fegyelmi eljárásoknak a lezárását, amelyeket a közgyűlés négy városi intézmény vezetőjével szemben, még 2003-ban indított el. A testület három intézményvezetővel szemben az „előmeneteli rendszerben történő várakozási idő tíz hónappal történő meghosszabbítása” típusú fegyelmi büntetést szabta ki, egynek pedig visszavonta a vezetői megbízását.
hirdetés