Nem kell a négy fal közé zárni ősszel a kisgyermekeket sem

Sapka, sál, kesztyű, nagykabát – és indulhat a játék a szabadban
Sapka, sál, kesztyű, nagykabát – és indulhat a játék a szabadban - © Illusztráció: pexels
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az időjárás változására és a levegő minőségének romlására a babák is érzékenyek lehetnek.

Nem zárkózhatunk be a négy fal közé, sőt, levegőzni az őszi időszakban is kell, csak valamivel nagyobb körültekintést igényel, ugyanis a hideg mellett számolni kell a levegő szennyezettségével is. A fűtési szezon indulásával a füst és a szmog a kicsiknél könnyen légúti irritációt okozhat, ráadásul a fűtés miatt a lakásban szárazabb a levegő, ez pedig szárítja a bőrt és a légúti nyálkahártyát. Nagyon fontos tehát a megfelelő páratartalom biztosítása és a párásító folyamatos tisztán tartása is.

Törlőkendő és krém

– Az igazán hűvös, szeles idő beköszöntével a hidegnek, szélnek kitett bőrfelületen, az arcon és a kezeken kialakulhat pirosodás, sebesedés, ezért adjunk a kicsire sapkát, kesztyűt, ha hűvösebb napokon szabadtéri játékra készülünk. A babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké, és a hámréteg felső része még nem vastagodott meg, így a szél hatására bőrük könnyebben kiszárad. A kicserepesedett száj védelmére beszerezhetünk baba-ajakápolót, ha azonban a tünetek néhány napon belül nem múlnak el, mindenképpen mutassuk meg a gyermeket orvosnak – javasolja a Red Lemon Média által megszólaltatott Makleit László belgyógyász.

– Azt gondolhatjuk, hogy a pelenka alatti bőrirritáció csak nyáron okozhat gondot a meleg miatt. Sajnos ősszel is előfordul, mégpedig azért, mert a melegebb napokon is hajlamosak vagyunk a babát túlöltöztetni, és ilyenkor a bőr könnyen kipállik – figyelmeztet a szakértő.

Az öltöztetés, pelenkázás előtt mindig hagyni kell, hogy a bőr és a hajlatok is teljesen megszáradjanak, és ilyenkor ajánlott törlőkendőt és popsikrémet használni.

A babák számára kifejlesztett nedves törlőkendő használatával megelőzhető a pelenkadermatitisz kialakulása. A patikákban már elérhetőek azok a törlőkendők, melyek E-vitamint és panthenolt is tartalmaznak, így nyugtatják, táplálják a bőrt és megvédik a fertőzésektől. Érdemes parabén- és alkoholmentes popsitörlőt beszerezni, mely kíméletesen ápolja az érzékeny területeket is.

D-vitamin: fontos a pótlás

Ősszel a kevesebb napsütés miatt a D-vitamin pótlására is fokozottan ügyelni kell. Csecsemőkorban naponta körülbelül 10–15 mikrogramm szükséges, egyéves korig ezt folyamatosan adagolnunk kell a babának, később, hároméves korig pedig ősztől tavasz végéig. A vitaminadagolást mindig bízzuk a gyermekorvosra, mert nem mindegy, hogy anyatejesen vagy tápszeresen táplált babáról van szó.

KM

Címkék: , ,hirdetés