Nem kell megismételni

Nem kell megismételni a választást Szikszón.

A választási eljárási törvény szigorú határidőt szab a kifogás előterjesztésére.

A kifogást előterjesztő azért indítványozta október 3-án a helyi választási bizottságnál a szikszói polgármester-választás eredményének megsemmisítését, mert szerinte az MSZP-SZDSZ támogatással induló polgármesterjelölt folyamatosan pénzt adott és ígért a választóknak a választási kampány időszakában szavazataik megszerzése reményében.

A területi választási bizottság ezt a kifogást érdemi vizsgálat nélkül utasította el. Tette ezt azért, mert az Országos Választási Bizottság állásfoglalások alapján a kifogást elkésettnek találta. A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a három tanú által megjelölt eset szeptember 16-án történt, ehhez képest a kifogás előterjesztéséhez megállapított objektív határidő szeptember 19-én letelt. A választási eljárási törvény ugyanis szigorú határidőt szab a kifogás előterjesztésére, és pedig azt legkésőbb a sérelmezett magatartás elkövetésétől számított három napon belül kell megtenni – hangoztatta dr. Csillám Katalin, a megyei bíróság elnökhelyettese. A kifogás benyújtására rendelkezésre álló határidő számításánál a sérelemről való tudomásszerzés időpontja közömbös. A tanúvallomásokból és a digitális hanganyagból bizonyítottan az semmiképpen nem állapítható meg, hogy folyamatos jogszabálysértő állapot állt volna fenn, így az október 3-án benyújtott kifogás sokszorosan elkésett.

Alakisági hiba

A területi választási bizottság határozata ellen kifogással élt a kérelmező a megyei bíróságnál. Nem találta megalapozottnak a kérelmet a megyei bíróság tanácsa. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kifogás valamennyi tekintetben elkésett.

A hanghordozóval kapcsolatban a bíróság azt állapította meg, hogy az ott rögzítettek időpontja nem rekonstruálható, az nincs megadva, így a cselekmény folyamatosságára következtetés nem vonható le. A hangfelvétel tartalma szintén a kampánnyal hozható összefüggésbe, így az arra alapított hivatkozások is elkésettnek minősülnek – jelentette ki dr. Csillám Katalin. Mindezek alapján alakisági hiba miatt a bíróság pénteken helyben hagyta a területi választási bizottság döntését, azaz nem kell megismételni a választást Szikszón.

Amennyiben valaki büntető feljelentést tenne, akkor időbeli korlát nélkül foglalkozhatnak az üggyel, és ha jogerősen megállapítanák a pénzadás megtörténtét, akkor az a választás eredményére kihatással lesz – mondotta végezetül az elnökhelyettes.

Szavazatot vásárolt az MSZP?
Szikszón több választónak is fizetett a szocialista polgármester-jelölt vagy megbízottja azért, hogy rá szavazzanak – erről a Magyar Nemzet szerint többen tanúvallomást tettek illetve hangfelvétel is van az esetről, amelyet egy bizalmas beszélgetésen rögzítettek.

Füzesséri József, Szikszó szocialista polgármestere mindössze 15 szavazattal kapott többet az önkormányzati választásokon jobboldali riválisánál.

A bizalmas beszélgetésen Bancsók Judit roma kisebbségi képviselő beszélgetett a pénzosztásokról a polgármesterrel, aki nem tudta, hogy rögzítik szavait.

Az MSZP-s politikus a hangfelvételen elismeri, hogy pénzt osztogatott. Elmondta azt is, hogy Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési minisztertől 10 és fél millió forintot kapott, és ezzel is kecsegtette támogatóit.

Az ügyben panaszt tettek a helyi választási bizottságnál. Bancsók Judit tanúvallomásában elmondta, hogy a cigánysoron majdnem mindenki kapott pénzt a baloldali jelölt megbízottjától. A bizottság első fokon megállapította a csalást, ám ezt a döntést a megyei választási bizottság megváltoztatta. Az ügyben a végső szót a Borsod megyei bíróság mondja majd ki.

Előzmények:

Maradt a választási eredmény
hirdetés