Nem kíméli megyénket a vihar és a jég – megéri biztosítást kötni?

Jég verte szőlő lugas Sonkádon
Jég verte szőlő lugas Sonkádon - © fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az elmúlt hetekben nem múlt el úgy hétvége, hogy megyénk valamely települését ne tépázta volna meg a vihar. Legutóbb a beregi részt verte el az eső, s okozott komoly fenn­akadást a szél.

Öröm az ürömben

Pásztor András földjét sem kímélte az időjárás, a közelmúltban a kukoricáját és a napraforgóját érte el a „jeges végzet”. Öröm az ürömben, hogy a Timári Vetőmag Kft. ügyvezetője előrelátó ember: magát, pontosabban növényeit jó előre bebiztosította elemi károk ellen.

– A hibrid kukoricáimat teljesen elverte a jég. Ezeket bérmunkában termesztem, az anyacég komoly, ha jól tudom, háromszázmilliós mezőgazdasági biztosítással rendelkezik – mondta lapunknak a timári férfi. Pásztor Andrásnak a saját tulajdonban termesztett csemege- és takarmánykukoricája is pórul járt, ám csak a betakarítás után mondható meg pontosan a kár mértéke, s aszerint fizet majd a biztosító.

– A Groupamával vagyok szerződésben, éves szinten 15 millió forintba kerül a biztosításom – mondta Pásztor András.

Az összeg első hallásra nem kicsi, bizonyára nem is minden gazda engedheti meg magának, hogy egyáltalán egy minimális védettséget adó mezőgazdasági biztosítást kössön, de ha nem akarja, hogy egy nagyobb jégeső miatt tönkremenjen az éves munkája, kénytelen betervezni a költségvetésbe.

KM-TG
hirdetés