“Nem konfrontációra, hanem együttműködésre kellene törekedni”

MSZP – Nemzetpolitikai témákban tartott sajtótájékoztatót szerdán Nyíregyházán dr. Molnár Zsolt.


Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta: pártja álláspontja szerint a magyar nemzet egyesítése (infrastruktúrában, közlekedésben, fizetési eszközben, autonómiában) csak egy egységes, erős, belső határok nélküli Európán belül képzelhető el szélsőséges cselekedetektől mentesen. Éppen ezért, a magyart magyarral határon belül és kívül egyaránt szembe fordító Fidesznek nem konfrontációra, hanem együttműködésre kellene törekednie az Unióval, így segítve a határon túliak boldogulását, autonómiáját, érdekérvényesítését.

– Elismerésre méltó a határon túli magyar szervezetek anyagi támogatása, de nem helyes, hogy ezeket a forrásokat nem átlátható, igazságos módon osztják el a döntéshozók. Különösen igaz ez a Bethlen Gábor Alap esetében, ahol címkézett támogatásokat osztanak nyílt pályázatok helyett.

– Probléma, hogy magyar felmenőkkel valójában nem rendelkező, nem magyar állampolgárságú és nemzettudatú ukránok vesznek fel tekintélyes nyugdíjakat Magyarországon, az ilyen visszaéléseknek véget kell vetni. Nem vennénk el a határon túli magyarok választójogát, sőt, azt szeretnénk elérni, hogy legyen közvetlen képviseletük a parlamentben, a külföldön dolgozó magyaroknak pedig lehetővé tenné a levélszavazást.
hirdetés