Nem könnyű a döntés, hogy merre tovább

Szinte minden továbbtanuló fiatalnak ugyanaz a cél lebeg a szeme előtt
Szinte minden továbbtanuló fiatalnak ugyanaz a cél lebeg a szeme előtt - © Fotó: Stockfotó
Nyíregyháza, Nyírbátor – Informatikai, gazdasági, államigazgatási területeken is diplomával akarnak érvényesülni.

A már megszokott menetrend szerint az idén is február 15-én éjfélig jelentkezhettek a középiskolások a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Ebben a tanévben már nem csak a pályaválasztási kiállításokon, börzéken ismerkedhettek meg az egyetemek kínálataival, hanem saját iskoláikban pályaorientációs napon mutatkoztak be az egyetemek, főiskolák, hogy segítsék döntésüket – mondta el Rácz Tiborné, a nyírbátori Báthori István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója.

Lapunk utánajárt, mostanság melyek a népszerű szakok a fiatalok körében, s vajon befolyásolja -e döntésüket az egyetemi rangsor?

Az élet első nagy döntése előtt állók leginkább a boldogulást tartják szem előtt.

Csütörtök éjfélig gyakorlatilag a végzős középiskolások többségének döntenie kellett, hogyan tovább. A fiatalok egyetemet, főiskolát választottak. Néhányuktól megkérdeztük, milyen utat jelöltek ki maguknak.

A keleti kultúra és szellemiség közel áll hozzám, s a kettő – a művészet és a keletkutatás – amúgy se zárja ki egymást.” Samulka Patrícia

Keresett az egzotikus

Színházi berkekben bizonyára hallunk még Samulka Patrícia felől a jövőben, a Zrínyi Ilona Gimnázium végzőse ugyanis él-hal a színház, a film, a kultúra világáért, s csak azért nem a Színház és Filmművészeti Egyetemre adta be a jelentkezési lapját, mert ott éppen nem hirdettek dramaturg szakot.

– Bármit bevállaltam volna az ottani kínálatából, kivéve a kevésbé testhezálló színész szakot, de sajnos más nekem való nem volt – mondta el az egyébként drámakörös lány. Így viszont okozott némi fejtörést a választás, végül feltűnt egy új, egzotikus „álomszak”. Ezt is jelölte meg a jelentkezési lapján elsőként: az ELTE BTK koreai szakját, „B” tervnek pedig megmaradt a magyar.

– A keleti kultúra és szellemiség közel áll hozzám, s a kettő – a művészet és a keletkutatás – amúgy se zárja ki egymást – tette hozzá a csodálkozásunkat látva. Az persze inkább csak majd az első év végén derül ki, mit lehet ezzel kezdeni, de szakosodni – üzleti kommunikáció, modern fogalmazás, tradicionális nyelv – sokféle irányba lehet. A nyelvismerettel már eddig se volt gondja a magabiztos vállaji lánynak, angol nyelvből éppen most vizsgázott, de a francia és a német nyelvvel is jól boldogul. Amit pedig az Educatio Kiállításon és a BTK nyílt napján látott és hallott, végképp meggyőzte arról, hogy jól döntött.

– Talán már közhelyesnek hat, hogy ma mindenki gazdasági szakember akar lenni, de én is üzleti pályán tudom elképzelni magam.

Érjen is valamit a diploma

Mindezt már egy másik zrínyis, Lukács Nándor mondta el, aki mindhárom ingyenesen megjelölhető helyre a Corvinus Egyetem egy-egy szakját tette. Némi vívódás után első lett a gazdálkodási és menedzsment szak, második a nemzetközi gazdálkodás, harmadik pedig a nemzetközi tanulmányok. – A szüleim az informatika felé is orientálni szerettek volna, de az végképp nem vonz – tette még hozzá az iskola egyik legismertebb arca. Nándor ugyanis két éve elnöke az iskola diákönkormányzatnak, s így már mindjárt érthető a szimpátiát ébresztő, magabiztos fellépése. – Eldöntöttem, hogy angolul fogok tanulni, a szakmai nyelv ugyanis sokkal nehezebben lenne elsajátítható máshogyan – magyarázta a mindig maximumra törő végzős.

A humán területek iránt érdeklődöm, elsősorban a magyar, a történelem és az idegen nyelvek az erősségeim.” Zsíros Enikő

Zsíros Enikő a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanulója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezett államtudományi szakra. Mindig is jogot szeretett volna tanulni, ezen belül olyan helyet akart megjelölni ahová a pontjaival biztosan bekerül. – A közigazgatásban stabil helyre, jó fizetésre számítok – mondta a végzős diák, hozzátéve, hogy a fiatalok pályaválasztásnál ma már elsődleges szempont, hogy friss diplomásként milyen egzisztenciát tud teremteni magának. – A humán területek iránt érdeklődöm, a magyar, a történelem és az idegen nyelvek az erősségeim. Oroszt tanulok, mert a szláv nyelvek keresettek lettek.

Fontos az egyetem presztízse

Enikő a másodiknak megjelölt szlavisztika szakkal is elégedett lenne a Debreceni Egyetemen. Ha bejut és sikeresen elvégzi az egyetemet, első generációs diplomás lesz családjában. Otthon szorgalomra, kitartásra nevelték, s ha csak jövőre, második nekifutásra sikerülne az egyetem, dolgozni menne, hogy ne üljön otthon tétlenül.

Az érettségi előtt álló diákok többsége még nem képes egy egész életpályát látni maga előtt. Elsősorban olyan szakmát választanak, amelyben jól érzik magukat, örömüket lelik, s az sem baj, ha anyagilag megbecsülik őket.

– Szeretek utazgatni, szívesen foglalkoznék rendezvényszervezéssel, ez most felkapott képzési terület, és a ponthatár is magas a Debreceni Egyetem turizmus- vendéglátás szakán. Tavaly 422 ponttal lehetett bejutni – mesélte Szanyi Délia, aki nem bírna egy irodában ülni, nem tűri a monotonitást.

– A számok világában élek, a matematikai a kedvencem, egészen kicsi koromban jött a szerelem – mesélte Pelyák Leila, a nyírbátori Báthori István Katolikus Gimnázium tanulója, aki a szabadidejét a tanulásnak és a sportnak szenteli. Versenyszerűen úszik, diákolimpiai érmek tulajdonosa, s szerinte számít egy egyetem presztízse. Ezért is szeretne a Debreceni Egyetem gazdálkodás-és menedzsment szakos hallgatója lenni.

– KO, MJ –


Életpályák rangsora

Számos pályaorientációs kutatás készült az elmúlt években, amelyben a továbbtanuló diákokat arról kérdezték milyen foglalkozási terület iránt van érdeklődésük, a gimnáziumi évek alatt tudatosan készülnek-e egy-egy hivatásra. A válaszokból kitűnik, hogy az informatikai, és gazdasági szakterületekre dömpingszerűen jelentkeznek, majd az emberközpontú szakmák következnek a listán (orvos, tanár, ápoló). Üzletember, bankár, közgazdász, kereskedő és újonnan a szállodaiparban is egyre többen diplomával szeretnének érvényesülni. A fővárosi és nagy presztízsű egyetemeken a fizika, biológia, orvostudomány jóval lassabban zárkózik fel. Elhivatottságot igénylő szakmákat jóval kevesebben tanulnak, egyetemválasztásnál átböngészik a felsőoktatási rangsort, ami számottevően befolyásolja döntésüket.
hirdetés