Nem lehet felejteni!

Nem lehet felejteni!
© Illusztráció: Magyar címerek
Ma már csak a történelemkönyvekből ismerjük, hogyan is működött a kommunista diktatúra. A második világháborút követően egy új, emberibb és szabadabb, demokratikus világban reménykedtek hazánk lakói is, csakhogy átvette a hatalmat a rettegés, a kiszolgáltatottság, a félelem. M. Magyar László jegyzete.


Sokan bíztak az adott szóban, hogy a „málenkij robot” valóban csak egy rövid ideig tartó munkát takar, nem pedig sok-sok évi kényszermunkát embertelen körülmények között. A „felszabadulás” nem a boldogabb életet nyújtotta, hanem szovjet rabságot és a hazától távoli sírhantot jelentett több ezer honfitársunknak.

Magyarország történelmében különleges helyet foglal el Pócspetri, mert 1948 után több évtizeden keresztül csak rendőrgyilkos faluként emlegették, holott egy véletlen baleset okozta a tragédiát. Ezt a balesetet azonban a hatalmát féltő kommunista diktatúra felhasználta megfélemlítésre. Ártatlan emberek sokasága szenvedett egészen a rendszerváltásig. S bár a bíróság felmentett mindenkit, a rengeteg lelki szenvedésre ez sem lehetett gyógyír.

Nem szabad elfelejtenünk az elmúlt évtizedek szörnyűségeit, ugyanakkor erkölcsi kötelességünk is emlékezni, hogy mindez az igazságtalanság, kiszolgáltatottság ne történhessen meg soha többé – se hazánk, se az emberiség történetében!

– M. Magyar László –
hirdetés