Nem lopják, inkább megveszik

Küszöbön a tél, érdemes időben és legálisan gondoskodni a téli tüzelőről
Küszöbön a tél, érdemes időben és legálisan gondoskodni a téli tüzelőről - © Illusztráció: ÉKN-Archív
Györtelek, Őr, Ópályi – Jóval kevesebben tesznek rossz, vagyis lopott fát a tűzre, mint évekkel korábban.

Az elmúlt években, a fűtési idényben egymást érték a fatolvajlásokról és az illegális faárusok felbukkanásáról szóló rendőrségi hírek. Körképünkben annak jártunk utána, továbbra is virágkorát éli-e ez a szezonális bűnözési forma, a természet, illetve a lakosság megkárosítása.

„Mindennapi brikettünket add meg nekünk ma…” – szólhat az Ópályiban élő szegények reggeli imája, a település polgármestere szerint ugyanis a napi betevő mellett fabriketteket is vásárolnak a község lakói. – A tűzifalopás nem jellemző, a nem kívánt házalók, gyanús idegenek pedig tartanak a térfigyelő kameráktól a faluban. Egyre kelendőbb a boltban a fabrikett, amivel nap nap után megteremtik az emberek otthonuk melegét. A minap láttam, hogy az egyik ópályi asszony egy jó minőségű deszkakaput aprított fel a tűzre, mert nem volt mihez nyúlnia. A szociális tűzifa ideig-óráig az idén is sokak fűtési gondját megoldja majd, de még nem kaptunk hírt a beadott pályázatunk elbírálásáról – mondta Erdélyi Miklós.

Napszámba járnak a dolgozók

Györteleken sem kongatják a vészharangot (az emlékharangot azonban hamarosan fogják). – A két erdőkerülőnk lelkiismeretesen teszi a dolgát, az önkormányzat pedig azon munkálkodik, hogy senki ne tegyen rossz, ez esetben illegális forrásból származó fát a tűzre – mesélte Halmi József. A településvezető hozzátette: a földtulajdonosok már kivágták a nagy fasorokat, az önkormányzatnak pedig nincs erdeje, esetleg az akácokat ritkítják meg néhanapján szomszédos falvakból érkező, „idegen bevándorlók”. – Sok közfoglalkoztatott fizetés nélküli szabadságot vesz ki és napszámba jár, hogy több pénzt keressen, amiből futja a téli tüzelőre is – tette hozzá Halmi József.

– Palicz István –


Az egyenes út járhatóbb

– A közmunkabérek távolról sem álomfizetések, de jóval több jövedelemhez jutnak így a családok, mintha segélyből kellene tengődniük – nyilatkozta Hódi Miklós. Őr polgármestere ezzel, a polgárőrök éberségével, az önkormányzati segítséggel, valamint azzal magyarázza a falopások elenyésző számát, hogy a falubeliek többségének van földje, erdeje, ahonnan legálisan kigazdálkodhatják a tűzrevalót.
hirdetés