Magyarország

2011.06.20. 16:07

Jövő évtől új kártyát terveznek

<p>Miskolc - A jelenlegi rendszer szerint már csak december 31-éig válthat olcsóbban buszbérletet vagy parkolóbérletet Miskolc Kártya tulajdonos.</p>

Döntött ugyanis a közgyűlés: a kedvezményrendszerből kiszállnak a Miskolc Holding cégei, az év végével felmondják a szerződést a kártyát működtető X-Centrum Kft.-vel. Arra hivatkozván kezdeményezték a lépést, hogy az MVK Zrt., a Miskolci Turisztikai Kft. és a Régió Park Miskolc Kft. jelentős összegű veszteséget mutatott ki a kártyakedvezmény nyújtása kapcsán, a Miskolci Városgazda Kft. és a Mikom Kft. pedig azt jelezte, hogy esetükben a Miskolc Kártya nem váltotta be a várt forgalomnövelő hatást. Arról is döntött viszont a közgyűlés, hogy hogyan tovább: felhatalmazták a Miskolc Holding Zrt.-t, hogy dolgozzák ki az új kedvezményrendszert. Novemberig kell elkészülniük, és az akkori testületi ülésen kell ismertetniük a képviselőkkel, ha ők rábólintanak, akkor januártól az új kedvezményrendszer lép életbe. Fontos megjegyezni, hogy az önkormányzat száz százalékban önkormányzati tulajdonú rendszerben gondolkodik: nem adja ki „ albérletbe” a rendszert.

Megismernék a véleményünket

Arra a kérdésre, hogy mik a legfontosabb alapelvek a kidolgozásánál, Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. sajtós elmondta: korainak tartja a kérdést, mint ahogy azt is, hogy hasonló mértékű lesz-e a nyújtott kedvezmény, mint a jelenleg élő kártyánál. Mint mondta, a kidolgozás előtt látni kell, hogy mit várnak el a miskolciak. Törekszenek, hogy megismerjék a véleményüket, hogy megtudják, mi volt jó, mit kellene másképp csinálni.

Pásztor Imre hangsúlyozta, a Miskolc Kártya rendszert a jelenlegi szerződés alapján nem az önkormányzat, nem is a Miskolc Holding Zrt. érdekeltségi körébe tartozó vállalat, hanem a magántulajdonban álló X-Centrum Kft. működteti. A kártya kedvezményei miatti bevételkiesés az önkormányzati tulajdonú cégeknél mintegy 60 millió forint. Ugyanakkor, jegyezte meg, a kártyadíjak bevétele az X-Centrumnál 35 millió forint körül van évente. A kártyarendszer elindítására, továbbfejlesztésére több tízmillió forintot költött a város, tudtuk meg a szóvivőtől, amely most az X-Centrum vagyonát gyarapítja. Emellett a tagvállalatok az árbevétel-kiesésen felül is fizettek az X-Centrumnak a kártyarendszer továbbfejlesztésére, jelen ismeretek szerint ez az összeg meghaladja a 20 millió forintot.

Mi lesz a maradókkal?

Azzal, hogy a holding cégei „kiszállnak” a kártyarendszerből, több száz cég benne marad. Kérdeztük, van-e ezzel kapcsolatos terve a holdingnak, de Pásztor Imre szerint ez nem az ő kompetenciájuk. Kérdeztük, próbálják-e őket is „átcsábítani”, de mint mondta, előbb ki kell dolgozni az új rendszert, utána vetődhetnek fel újabb kérdések. (A képviselők elé került előterjesztésben olvasható az önkormányzat prognózisa: a holding tagvállalatok kártyakedvezményének megszüntetésével a Miskolc Kártya iránti lakossági érdeklődés – feltehetően - csökkeni fog.)

A Miskolc Kártya elfogadóhelyei közé tartozik a Mesterek étterme. Fórián Lajos ügyvezető megjegyezte, még nem gondolkodtak rajta, hogyan tovább. Nekik bevált a kártya, élénkítette a forgalmat. Szerinte egy biztos, a két kedvezményrendszer nem fog megélni egymás mellett.

Módosítják a koncepciót

Kondás Vilmos, a Géniusz könyváruház tulajdonosa elmondta, három üzletükben is kedvezményt nyújtanak a kártyára, és állíthatja, sok vevőt hozott. Ő sem tudja, mi lesz később, ha a régi megszűnne, szívesen beszállnának az újba.

Bernáth Attila, a kártyát működtető X-Centrum Kft. ügyvezetője nem tervezi feladni, hiszen több mint 300 elfogadóhelyük van ma. „Át fogjuk gondolni a koncepciót, és módosítunk rajta, ha úgy látjuk jónak” – fogalmazott. Hozzáfűzte, december 31-éig változatlan körülmények között működnek, sőt, azoknak, akiknek időközben lejárna a kártyájuk, is meghosszabbítják. Szerinte legalább két év, mire ki tud épülni az új rendszer-azaz verseny lesz.


A kulturális intézmények nem

Jelentős (20 százalék körüli) kedvezményeket adnak a miskolci önkormányzat kulturális intézményei is a Miskolc Kártyára, többek között az Ifjúsági Ház, a Művészetek Háza, a Miskolci Galéria, a színház. Dobos Tímeát, a miskolci önkormányzat szóvivőjét kérdeztük, az ő szerződésüket is felbontják-e december 31-ével, de a válasz nem volt. Mint mondta, csak a holding cégeire vonatkozik a döntés. Dobos Tímea megjegyezte, addig mindenképpen maradnak, amíg be nem indul az új kártya.


Háttér

A Miskolc Kártya-ügy kapcsán azonban még a választások előtt szót emelt a Fidesz, már akkor pedzegették, hogy mivel a cég magántulajdonban van, annak minden bevétele a magáncég vagyonát gyarapítja-és gyanusnak tartották a cég eladását is az X-Centrumnak

A múlt heti közgyűlési ülésen a pénzügyi bizottság (elnöke: Szegedi Márton, Jobbik) vizsgálatot kezdeményezett az önkormányzat és az X-Centrum Kft. közötti korábbi szerződés-, valamint a cég értékesítése körülményeinek felülvizsgálatára. A közgyűlési ülésen az ellenzékben lévő szocialisták boszorkányüldözésnek titulálták, hogy a városvezetés a szerződésbontás mellett döntött. Mégpedig azért, mert az X-Centrum Kft. ügyvezetője, Bernáth Attila az MSZP volt választmányi elnöke.


ÉM-HM


Miskolc (MTI) - Jelenlegi formájában az év végén lényegében megszűnik a Miskolc-kártya, a városi önkormányzat cégeit tömörítő Miskolc Holding Zrt. közlése szerint azonban a jövő év elejétől egy új, most még kidolgozás alatt álló rendszer alapján a miskolciaknak továbbra is járnak majd azok a kedvezmények, amelyeket a kártya biztosít, biztosított.


Miskolc - A Miskolc Holding, mint miskolci lakosok szolgálatában álló cég nem fogadja el azt, hogy magánérdek felülírja a közérdeket. A Miskolc Kártya esetében a Holding megítélése szerint ez történt - a Miskolc Holding közleménye.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!