Helyi közélet

2014.05.15. 19:22

Kollégisták kötetei a felvidéki partneriskoláknak

Záhony - Csütörtök délelőtt a szlovákiai Szomotor és Bodrogszerdahely alapiskolájában járt a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

Záhony - Csütörtök délelőtt a szlovákiai Szomotor és Bodrogszerdahely alapiskolájában járt a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

A határvárosi diákok a helyi intézményekben összegyűjtött tankönyvekkel, szépirodalmi és ismeretterjesztő kötetekkel, folyóiratokkal ajándékozták meg a két határ közeli település magyar tannyelvű iskoláját. Az adományozáshoz értékes kiadványokkal járult hozzá a DFT Hungária, a Maxim és a Mozaik és a SZAK Kiadó, az antikvarium.hu vezető internetes könyvkereskedés, továbbá támogatta a karitatív akciót a Bacsó Futár Kft., Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a Nyírzászló Bt. és a záhonyi önkormányzat is.

Szomotoron Bányácski Henrietta ig. helyettes mutatta be a tanodában folyó oktatási-nevelési tevékenységet. A több mint négy évtizedes iskolaépület barátságos és tartalmas munkáról árulkodó falai között hetven kisdiákot oktatnak az anyanyelvükön. Bodrogszerdahelyen a nemrég felújított és jól felszerelt tanodában Trója Ernő igazgató irányításával kilenc évfolyamon 130 gyereket nevelnek a pedagógusok. A túlnyomó részt magyar ajkúak lakta településeken azonos telephelyen működik a magyar és a szlovák iskola, de a beiskolázási arány az elmúlt évtizedben eltolódott a szlovák tannyelvű iskolák javára.

A Dr. Béres József Kollégium szervezésében közel két évtizede elindított jótékonysági kezdeményezés keretében eddig 36 alkalommal mintegy 60 kárpátaljai, felvidéki és erdélyi tanodába jutott a záhonyi adományokból. Idén további felvidéki és kárpátaljai iskolák támogatását tervezik.

Kiss Georgina - Szabó Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában