Nagyvilág

2010.08.10. 14:46

Elérheti a 15 milliárd dollárt a kár Oroszországban

<p>Elkezdték számolni a történelmi rekordokat döntő hőség, szárazság, tüzek és szmog okozta károkat Oroszországban. - közölte kedden az AFP. A francia hírügynökség által megkérdezett orosz gazdasági szakértők szerint a veszteségek már most elérhetik a 15 milliárd dollárt.</p>

A kormány csak a katasztrofális helyzet lezárulás után foghat bele a számításokba, és akár hónapokba is telhet, mire felmérik a károkat. Közgazdászok azonban már most adnak becsléseket. Ezek szerint a veszteségek az orosz GDP akár egy százalékát, vagyis 15 milliárd dollárt is elérhetik, "jó esetben" legfeljebb ennek a felét.

Megtorpan a gazdasági növekedés?

Alexander Morozov, a HSBC bank evezető elemzője szerint a katasztrófa nagyon rosszkor jött, mivel a tavaly recesszió után az orosz gazdaság még éppen csak kilábal a válságból, ezért a pozitív folyamatok törékenyek. "Az oroszországi gazdasági növekedés már érzékelhetően lassul, a hőség, a tüzek, a szárazság és a füstköd együttesen olyan károkat okoztak, okoznak, hogy megtorpanás lehet a vége."- mondta Morozov.

Morozov szerint a mezőgazdaság, az ipar és a szolgáltató szektor kárait még számba lehet venni, azt azonban megbecsülni sem lehet, hogy mekkorák a veszteségek, amiket az okoz, hogy több tucatnyian meghaltak, és több ezren megbetegedtek, közvetlenül a katasztrófa miatt, vagy csak közvetett okokból.

Számos cég, köztük vezető vállalatok álltak le a termeléssel az utóbbi időben a hőség és a szmog miatt, és küldték a dolgozókat kényszerszabadságra. Az IMF augusztus elején azt közölte, hogy az orosz gazdaság felépülése a mély válságból még bizonytalan, de vannak jelek, amelyek szerint stabilizálódhat, és ez évben 4,25, jövőre pedig négy százalékos lehet a növekedés. A mély válság azt jelentette tavaly, hogy az orosz gazdaság mutatója 7.9 százalékot zuhant.

Hírek a nagyvilágból

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!