Nem mondtak le a kavitációs kazánról

Akt.:
Nyírmeggyes
Nyírmeggyes
Nyíregyháza, Nyírmeggyes – Trafócserére van szükség, azonban a megtervezése és kivitelezése több hónapot vesz igénybe.

A kavitációs kazánról jelent meg a közelmúltban egy írás lapunkban. A cikk arról szólt, hogy a nyírmeggyesi általános iskolában kavitaciós kazán adja a meleget, s ez jóval kevesebbe kerül, mint a hagyományos gázfűtés. A napokban egy energetikai szakember arra hívta fel a figyelmünket, hogy információi szerint Nyírmeggyesen ez a berendezés nem üzemel, nem üzemképes, felhagytak a további próbálkozásokkal. A szakember azt is elmondta, hogy a kavitáció jelenségét régóta ismerik a szakemberek: mivel rongálja gépeket, a műszaki fejlesztésekkor igyekeznek a jelenséget kikerülni.

Kigyulladtak a vezetékek

A település polgármesterét, Ertsey Géza Pétert kérdeztük meg arról, hogy mi is történt valójában a kavitációs kazánnal.

– A kavitációs kazánnal a legnagyobb gond az volt, hogy egy már meglévő műszaki hálózatra kapcsolták rá, s az új berendezés működését nem bírta el a már meglévő elektromos hálózat. Sokkal nagyobb áramerősségre lett volna szükség, mint amit a rendszer elbírt, emiatt egyszer a vezetékek kigyulladtak. Az E.On szakemberei egy esetleges még nagyobb veszélytől tartva trafócserét javasoltak, azonban ennek az egésznek a megtervezése és kivitelezése több hónapot vesz igénybe, így a központi iskolában leállítottuk a kavitációs kazánt, s új gázkazánokat szereltünk be, amelyek még így is energiahatékonyabbak és olcsóbbak, mint a korábbiak voltak. Hadd jegyezzem meg, hogy a kisiskolában most is a kavitációs kazán működik – mondta el érdeklődésünkre a település vezetője. – A kavitációs kazán működtetéséről nem mondtunk le, a műszaki fejlesztés és felújítás után ismét szeretnénk működtetni, ugyanis a napelemes fűtéssel kiegészítve a jövő fűtését jelenti, hiszen fele annyiba kerül, mint a korábbi gázfűtés. A kavitációs kazán működtetéséhez egyébként kedvezményesen adja az áramot a szolgáltató, s remélem, hogy az 50 millió forintos napelemes pályázatunk is sikeres lesz. A kettő együtt hosszú távra megoldhatja az oktatási intézmény fűtését.

Háromszor több hőenergia

Kardos Péter feltaláló tavaly mutatta be a kavitációs kazánt, amelyet egy nyolc kilowattos villanymotor működtetett. A feltaláló szerint az újítás jelentősége abban áll, hogy a kazán háromszor annyi hőenergiát állít elő, mint amennyit a villanymotor elfogyaszt. A kazán egy négyszáz négyzetméteres épület ellátására alkalmas. A kavitáció lényege az, hogy a folyadékokban a nyomás gyors esésekor buborékok keletkeznek, amelyek hőt fejlesztenek. A hasonló amerikai hőfejlesztőkben forgó tárcsa állítja elő a buborékokat, míg a Kardos-féle berendezésben egy csőben képződnek a buborékok, forgó alkatrész nélkül.

– M. Magyar László –
hirdetés