Nem negyven, hanem tizennégy

Lehet hűvös, eshet az eső, megcáfolhatatlanul emelkedik a Föld középhőmérséklete.

Annak ellenére, hogy Közép-Európában és azon belül Kelet-Magyarországon is hetek óta az ilyenkor szokottnál hűvösebb és csapadékosabb az időjárás, a Föld egészét tekintve, kisebb ingadozásokkal ugyan, zajlik a felmelegedés, azaz, emelkedik az évi középhőmérséklet – válaszolta kérdésünkre Aigner Szilárd meteorológus.

Amíg nálunk alacsony a hőmérséklet és esik az eső, addig a Föld más tajain melegebbet mérnek és kevesebb a csapadék.

A mögöttünk lévő hetek adatait összevetve – amit megtesznek az éghajlat kutatás tudósai – a Föld egészére vetítve egyértelműen a korábbi évek átlagánál magasabb hőmérsékleti és alacsonyabb csapadék mennyiségi értékek mutathatók majd ki.

Hazánk jelenlegi időjárása tehát ne tévesszen meg senkit – lassan emelkedik a Föld felszíni átlaghőmérséklete, amiben egyes térségeket tekintve természetesek a hűvösebb, csapadékosabb időszakok is. Főleg a mérsékelt éghajlati övben.

A medárdi két hét

“Ha Medárd napon esik, akkor 40 napig esni fog” – tartja a mondás. Ebből annyi az igazság, hogy az elmúlt évszázadok tapasztalatait, méréseit alapul véve június 5-10. közötti időszaktól kezdődően körülbelül 2 hétig – és nem 40 napig – többször és mennyiségileg nagyobb csapadék hullik.

A következő hetek időjárása teljességgel független a Medárd naptól – utalt a népi jóslás valóság tartalmára Aigner Szilárd.

 Jövő hét elejéig – a szombati megtorpanással eggütt – a korábbinál szárazabb, lassan melegedő időjárás várható.
hirdetés