Nem ördögtől való dolog a biogazdálkodás

Nem ördögtől való dolog a biogazdálkodás
Nagykálló – A biogazdálkodás előnyeiről, jelentőségéről, európai és hazai helyzetéről tartottak szombaton szakmai fórumot Marján Zoltán nagykállói almaültetvényén. Mint azt a kertbejárás során a biogazda elmondta: 2003-ban állt át teljes mértékben a biogazdálkodásra.

– Azt szoktam mondani, a biogazdálkodás egy filozófia és nem is ördögtől való dolog. Szerencsére a biogyümölcsöknek egyre nagyobb a piaca, a megyében két feldolgozó is átveszi. Én magam is jobb szeretem idehaza értékesíteni az almám, a körtém, a meggyem és az őszibarackom – tette hozzá Marján Zoltán.

A szombati szakmai fórum egyik előadója Gulácsi Mihály volt. Mint az kiderült: a csengeri Szatmári Ízek Kt.-nél öt esztendeje foglalkoznak biogyümölcsök feldolgozásával.

– Nyugat-Európa egyre nagyobb felvevőpiaca a biotermékeknek, hazánknak a feldolgozás és a fogyasztás területén is nagy a lemaradása, de az utóbbi években megmozdult valami. Sok ehhez hasonló rendezvényre van szükség, hogy a megyei gazdák megismerkedhessenek a biogazdálkodással – fogalmazott Gulácsi Mihály, a Szatmári Ízek Kft. ügyvezetője.

További részletek a Kelet-Magyarország július 23-i számában olvashatók.
hirdetés