koronavírus

2020.03.20. 14:37

Kolozsvári helyzetjelentés nyíregyházi szemmel

A nyíregyházi Lakatos Lorettának egyetemistaként és fotósként is „meggyűlik a baja” a vírussal.

Fotó: Kádár Brigitta, Fenesi Dániel

Az Erdély történelmi központjának számító Kolozsváron is lelassult az élet. A mindig nyüzsgő nagyvárosban a koronavírus miatt bevezetett korlátozások azonban nem keltettek pánikhelyzetet, mindenki igyekszik betartani az előírásokat. Az utcákon szemmel látható a forgalom csökkenése, egyre több a maszkot és kesztyűt viselő ember.

Mindezt a nyíregyházi Lakatos Lorettától tudtuk meg, aki már több mint öt éve él a romániai városban.

Türelem és fegyelmezettség

– Aki járt már Kolozsváron, az tudja, szinte elképzelhetetlen, hogy ne pezsegjen az élet a városban. Március második hétvégéjétől mégis ez történt, kihalt parkok, üres terek fogadták az utcára merészkedőket. A munkanapokon már nagyobb volt a mozgolódás, de messze elmarad a megszokottól.

A bevezettet intézkedések miatt egyszerre csak öten tartózkodhatnak az üzletekben, azonban a kint várakozók türelmesek, egyelőre nyoma nincs pániknak és készlethiányról sem beszélhetünk

– számolt be a nyíregyházi lány.

Kihívások időszaka

Üres parkok fogadták az embereket Kolozsváron a kihirdetett intézkedések után | Fotó: Kádár Brigitta

– Három hónap választ el attól, hogy megszerezzem a mesterdiplomámat pszichológusként. Most azonban nem lehet tudni, mi lesz hetekkel, hónapokkal később. Az egyetem próbál mindent megtenni az online oktatás érdekében, de bármikor változhat a helyzet. Igencsak idegőrlő ez a bizonytalanság és abszurdnak tűnhet, de még pszichológusként is eljuthat az ember egy letargikus állapotba, jelentem, ezen én is átestem – mondta el őszintén Loretta.

– Úgy lett megalkotva az emberi elme, hogy gyorsan tud megváltozott állapotokhoz is hozzászokni, ám érzelmeinknek több idő kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon. Ha túl gyors és komfortzónán kívül eső változások történnek, az érzelmek megsínylik és kialakul egy belső disszonancia az emberben. Tehát, ha ránk is tör ezekben a napokban a kétségbeesés, ne aggódjunk, túl fogunk ezen lendülni. Szerencsére a mai technológiának köszönhetően telefonon, interneten tudjuk a kapcsolatot tartani szeretteinkkel: ilyenkor különösen fontos, hogy tudjunk beszélni érzéseinkről, esetleges félelmeinkről valakivel – mutatt rá a koronavírus miatt kialakult helyzet lelki és érzelmi oldalaira.

Munka, karrier

Dolgozunk, tervezünk, karriert építünk. Érkezik egy láthatatlan ellenség és minden felborul, a megélhetés is veszélybe kerül. Sokak szakmája nem végezhető home office-ban, így van ezzel Lakatos Loretta is.

– Évek óta fotósként dolgozom és az esküvőszezon már a nyakunkon. A vírus azonban nem válogat, sokak kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy új időpontot kell találni a házasságkötésre. Én szerencsésnek mondanám magam, hisz épp a tanulmányaim befejezése miatt nem vállaltam tavaszra esküvőt, így reménykedem benne, hogy nyárra pozitívra fordulnak a dolgaink és minden esküvőt kompromisszumok nélkül meg lehet tartani – bizakodik Loretta.

A jó idő itt van, de Lakatos Loretta sem tudja, mikor készülhetnek kreatív esküvői fotók a házasodni vágyókról | Fotó: Fenesi Dániel

– Ettől függetlenül aggódom a saját párjaimért, és más házasulandókért, mert tudom, hogy milyen fontos ez az ember életében és mennyi időt, pénzt igényel az esküvő megszervezése. Biztos vagyok abban is, hogy az érintett szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy rugalmasan át tudják szervezni az esküvőket, ha arra lesz szükség. Ez mindkét félnek nehéz, hisz sok szolgáltatónak ez az egyetlen bevételi forrása, így nagy kiesést jelent, ha le kell mondani a rendezvényeket. Ám minden vihar elvonul egyszer és utána kisüt a nap, ezt kell szem előtt tartani és egymásban is ezt erősíteni – mondta.

UL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában