Nem semmi! Intelligens védőkabátot fejlesztenek a szabolcsi tűzoltóknak

Nem semmi! Intelligens védőkabátot fejlesztenek a szabolcsi tűzoltóknak
© Fotók: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – A tűzoltókabátba épített érzékelők segítségével a káreseménytől távol, az érzékelők adatait feldolgozva egy szerverre jutatja, így elemezhető, hogy a beavatkozó állomány milyen körülmények között dolgozik.

A napokban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kőlaposi bázisán, a tűz mellett is tesztelték azt az okos tűzoltóruhát, amelyet a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai fejlesztenek ki, amely alkalmas a hőmérséklet és a pulzus mérése mellett, több veszélyes gáz jelenlétének kimutatására is.

Zsigó Zsolt és diákjai, Nagy Enikő és Sivák Levente több ízben már a rendvédelmi szerveknek különböző ötletes fejlesztésekkel álltak elő, így sokaknak ismerősen csenghet a nevük.

A mostani ötletükkel egy tűzoltókabátba épített érzékelők segítségével a káreseménytől távol, az érzékelők adatait feldolgozva egy szerverre jutatja, így elemezhető, hogy a beavatkozó állomány milyen körülmények között dolgozik. A napokban tálcatűz mellett tesztelték és finomították a prototípust, ahol Leskovics Zoltán tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő is jelen volt.

A megyei igazgatóság évek óta jó kapcsolatot ápol az oktatási intézménnyel, így a fiatalok az új ötletükkel a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyre ezzel a fejlesztésükkel neveztek.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés