Nem számítottak az árokra a vadászok

Kisvárda határában nincs tovább az út a vadászok előtt. Frissen árkolt valaki
Kisvárda határában nincs tovább az út a vadászok előtt. Frissen árkolt valaki
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A szolgalmi utak adott esetben még katonai térképeken is jelölve vannak.


A még meg nem erősített hírek szerint a fácán vadászatának is véget vet a hatóság január közepén. Vannak, akik egyetértenek vele, ott, ahol nincs vadfácán, és vannak, akik eltúlzottnak tartják, mert szép az állományuk. A mezei nyúl vadászatát megoldotta a vadászati idény vége.

Érzékeny vadgazdálkodás

Ma már látszik, hogy a fácánnal való vadgazdálkodást igen érzékennyé teszi a mezőgazdaság monokultúrás termesztési szerkezete, a növényvédelem, a vadászterület vadeltartó képessége, ide értve a fészkelési lehetőségeket, a vízigény biztosítását, és akkor a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokat még nem is említettem.

Nem részletezem, a vadgazdálkodók ezt tudják, s hogy miként és hogyan tudnak ezen változtatni, az sok mindentől függ, de legfőképpen a pénztől. Vannak más tapasztalataik is a vadászoknak, amiket nem akarok kisarkítani, de egyszer legalább beszéljünk róla. A magántulajdon szentsége ma már megkérdőjelezhetetlen.

Az viszont semmivel sem magyarázható, hogy az évszázados utakat beszántják, növelve ezzel a földterületet. Árokkal lezárják az utat, noha az nem magántulajdon, hanem szolgalmi út, adott esetben még katonai térképeken is jelölve van, amit a katonaság is használna. Majdcsak rájönnek az illetékesek, hogy ez nem jól van így…

A vadászatok szigorú szabályok szerint zajlanak, ennek ellenére vannak helyzetek, szituációk, amikor a pillanat tört része alatt kell a vadásznak döntenie arról, lő vagy nem lő.

Homokdombok között

Fontos az is, hogy a terepviszony mit enged meg: különösen érvényes ez a nyírségi homokdombok között, hiszen nem mindegy, hogy a mindenki által ismert 45 fokos szög hogyan viszonyul a domb magasságához és a domb túloldalán érkező vadászhoz.

Természetesen ezzel nem mentem fel a sík területen vadászókat, nekik is van mire figyelniük, de ők azért messzebb látnak a réteken, legelőkön.

Szinte hallom, hogy sokan azt mondják: a vadászati idény elején hasznosabb lett volna e gondolatok megfogalmazása. Igaz, csak akkor még nem érték a vadászokat az említett jelenségek, tapasztalatok.

Az vigasztal, hogy ebben az évben is októberben kezdődik az apróvadas szezon, s talán addigra értő fülekre talál ez a néhány gondolat. Boldog új esztendőt kívánok minden vadásztársamnak!

Zsoldos Barnabás
hirdetés