Nem támogatják

Az ellenzék nem fogja támogatni a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását, azaz a regionális önkormányzatok és a körjegyzőségek kialakítását.

Lamperth Mónika szerint viszont a modern és igazságos Magyarország megteremtéséhez új kereteket kell kijelölni.

Ennek alapját a regionális önkormányzatok képezhetik, amelyek nem egyszerűen három megye összevonását jelentenék, hanem teljesen új, korábban a központi közigazgatáshoz tartozó feladatokat is ellátnának – mondta a törvényjavasalat általános vitájában az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása értelmében az önkormányzati rendszer megyei helyett regionális szinten működne 2009-től.

Az 1000 fő alatti települések közigazgatási feladataikat már nem önállóan, hanem körjegyzőségekben látnák el.

Wiener György (MSZP) szerint a regionális önkormányzatok létrejöttével csökkennének a különbségek az ország különböző területei között, és a politikai hatalom is jobban megoszlana.

 Nagyobb hatáskörrel bírnának ugyanis az önkormányzati képviselők, és bizonyos régiókban a kormánypárti képviselők kerülnének ellenzéki szerepbe, míg az egyébként ellenzéki pártok politikusai többséget szerezhetnének.

Rubovszky György (KDNP) parlamenti felszólalásában kifogásolta, hogy az 1000 fő alatti településeken kötelező lenne a körjegyzőségek megalakítása.

Az ellenzéki politikus szerint minden olyan javaslat támogatható, amely a kistérségi társulásokat segíti elő, de csak akkor, ha az önkéntes alapon történik.

Az MDF sem támogatja a javaslatokat, bár több használható ötletet is találtak a tervezetek között.

Hock Zoltán szerint a régiók létrehozása önmagában nem oldja meg azokat az anyagi problémákat, amelyekkel most a megyei testületek is küzdenek.

Az ellenzéki politikus kifejtette: ha nem rendelnek kiszámítható finanszírozási rendszert az új testületek mellé, ugyanezek a finanszírozási problémák jönnek majd elő.

A Fidesz szerint a regionális önkormányzatoknak sem a hagyományai, sem a feltételei nincsenek meg, ezért nem támogatják a javaslatokat.

Répássy Róbert szerint a megyék felszámolása a hagyományok felszámolását jelentené. A legnagyobb ellenzéki párt maximum a megyei testületek mellett működő regionális önkormányzatot tartana elképzelhetőnek.

 A Fidesz szerint a módosító javaslatok sem reformnak, sem takarékosságnak nem nevezhetőek, a régiós rendszerre való átállással ugyanis körülbelül 11-13 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ami elenyésző a kormány 1350 milliárd forintos megszorító intézkedéseihez képest.
hirdetés