Nem tanult a leckéből az ittas gépkocsivezető

Nem tanult a leckéből az ittas gépkocsivezető
© Illusztráció: getty images
Kemecse – 2016 novemberében szabadult a 10 hónapos börtönbüntetéséből – melyet szintén ittas vezetésért kapott – az a kemecsei férfi, akit idén áprilisban ismét ittas vezetésen értek a rendőrök.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség soron kívül bíróság elé állította azt a kemecsei férfit, akit 2018. április 21-én este Nagyhalász belterületén igazoltattak a rendőrök, amint személygépkocsit vezetett. A férfin erősen látszottak az ittasság jelei, ezért a rendőrök vérvételre előállították. Az igazságügyi szakértő azt állapította meg, hogy a vádlott szervezetében közel 2 ezrelék alkohol volt a vezetés időpontjában, ami közepes fokú alkoholos befolyásoltságot jelent. Az orvosnál a vádlott azt sem tudta megmondani, hogy mikor és mennyit ivott, mert ittassága miatt erre nem emlékezett. A hasonló ügyek tapasztalata azt mutatja, hogy ilyen fokú ittassághoz több üveg sört, illetve több pohár tömény szeszesitalt kell elfogyasztani.

A rendőrök ellenőrizték a vádlott korábbi büntetéseit, és kiderült, hogy ittas vezetés miatt a bíróság már korábban végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, amiből 2016 novemberében szabadult. Ráadásul az elmúlt két évben hat szabálysértési eljárás is indult ellene.

A visszaesőnek minősülő vádlottal szemben a bíróságon az ügyész a törvény teljes szigorával lépett fel, és azt indítványozta, hogy ismét börtönbüntetésre ítéljék. A Nyíregyházi Járásbíróság ma meghozott ítéletében 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra, továbbá 2 év járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat. Az ügyész a büntetést enyhének tartotta, ezért hosszabb tartamú börtönbüntetés, illetve járművezetéstől eltiltás végett fellebbezett az ítélet ellen. A jogerős döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja kimondani.

– Dr. Szilágyi László, sajtószóvivő –
hirdetés