Nagyvilág

2015.10.16. 17:12

Fél évig egy próbababa őrizte a murmanszki hidat

Oroszország - Közel 1,5 millió forint fizetésért szolgált több mint öt hónapon át egy vagyonőri egyenruhába bújtatott bábu az észak-oroszországi város egyetlen hídján.

Oroszország - Közel 1,5 millió forint fizetésért szolgált több mint öt hónapon át egy vagyonőri egyenruhába bújtatott bábu az észak-oroszországi város egyetlen hídján.

A Kola-öböl fölött átívelő hídon posztoló próbababára a helyi sajtó hívta fel a hatóság figyelmét. A turpisság kivizsgálására az ügyészség rajtaütésszerű vizsgálatot rendelt el, mely során a híd négy őrbódéjának egyikében valóban csak egy bábu fogadta némán a revizorokat.

A 2005-ben átadott, mintegy 2,5 kilométer hosszúságú híd üzemeltetője a múlt év végén kötött szerződést egy magánvállalattal az objektum őrzéséről. Ezt a feladatot négy őrszemnek kell ellátnia éjjel-nappal.

Néhány újságírónak már a nyár folyamán feltűnt, hogy a 2. számú őrbódéban szolgáló silbak olykor órákig képes egyenes derékkal, mozdulatlanul állni, ami enyhén szólva is természetellenesnek tűnik. Az őrző-védő szolgálat főnöke ezt azzal magyarázta, hogy a négy őrszem egyike nyáridőben rendszerint a híd alatt kószáló strandolókat és horgászokat felügyeli, s ilyenkor valóban egy bábu helyettesíti odafent.

A nyár azonban már rég a múlté, és a pecázók száma is megfogyatkozott. A bódéból azonban azóta is csak egy próbababa leste üveges szemekkel a forgalmat. A vagyonőr-cég könyvelésébe tekintve az ügyészségi nyomozók kiderítették, hogy már ötödik hónapja csupán három őrszemet alkalmaznak váltásonként, míg a híd üzemeltetőjének rendre négynek a munkájáról nyújtják be a számlát.

A próbababa ily módon összesen 320 ezer rubelt keresett a munkaadójának, ami még orosz léptékekben is nagy összegű csalásnak számít, mint ahogy az a történtek kapcsán összeállított vádiratban is szerepel.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!