Nem titkos, „csak” különleges a recept

Nem titkos, „csak” különleges a recept
© 4.0.1
Túristvándi – A szatmári kötött levestől a málékásás töltött káposztán és csülökpörköltön át a különféle feltétű kemencés lángosokig sok tájjellegű étel szerepel a Túristvándi Vízimalom szomszédságában található vendéglátó- és szállásadó hely étlapján.

A kempingezők, vízi turisták, vakációzó családok és baráti társaságok jelentős részét éppen ezek a különleges ízek vonzzák ide a vízimalom mint turistalátványosság mellett.

A szatmári ételek hamisítatlanok, de nem utánozhatatlanok: a dolgozók szívesen megosztják az érdeklődőkkel, hogyan és miből készülnek a finomságok, így például a málékásás töltött káposzta.

KM

Recept

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 evőkanálnyi sóban eltett házi darált paprika vagy Édes Anna, 30 dkg kukoricadara, 30 dkg füstölt tarja (főtt is jó), 30 dkg darálni való sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, kb. 1,5 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál borsikafű, 2 nagyobb fej savanyú káposzta a levéhez: Továbbá 1 liter 100 százalékos paradicsomlé, 10 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál só és tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikát és a házi darált paprikát vagy Édes Annát belekeverjük, majd a darát is hozzáadjuk. A kétféle húst a szalonnával együtt ledaráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a borsikafűvel fűszerezzük, végül a paprikás kukoricadarával összedolgozzuk.

A káposztafejekről 8 nagy vagy 16 kisebb levelet lefejtünk, a többit vékony csíkokra vágjuk, és egy cseréptál vagy egy lábas aljára terítjük. A káposztalevelek vastag erét elvékonyítjuk, majd a leveleket félbe vagy akár három-négy részre is vághatjuk. Nagyjából 1-1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk rájuk, és nem túl szorosan (hogy a kukoricadarának legyen helye megduzzadni) batyuba hajtjuk. Személyenként 4 ilyen kicsi tölteléket csinálunk, az apró káposztára rakjuk.

A paradicsomlevet a paradicsompürével, fél liter vízzel, a cukorral és a sóval összekeverjük, a káposztára öntjük. Akkor jó, ha a töltelékeket éppen ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben többször megrázzuk az edényt, nehogy a káposzta leégjen, de keverni nem szabad, nehogy összetörjön. Ha kell, elfövő levét pótoljuk. Készülhet sütőben is: a lefedett ételt kb. 150 C-fokos sütőben kb. 2 órán át sütjük-pároljuk. Tálaláskor tejföllel is meglocsolhatjuk.

Forrás: receptletoltes.hu








hirdetés