Nem tudták elhalasztani

A szolgáltató cég időben értesítette a fogyasztókat
A szolgáltató cég időben értesítette a fogyasztókat - © Illusztráció: ÉKN-Archív
Nyíregyháza – A tervezett üzemszünetben érintett fogyasztók már felkészültek az áramszünetre.

– A szomszédos megyében dolgozom, gyakran meglátogatom a Nyíregyházán élő szüleimet, akik már idősek, az egészségük sincs rendben. Ez a mostani meleg mindenkit megvisel, az állatokat, növényeket, embereket egyaránt. Különböző módon próbálja mindenki elviselhetővé és átvészelhetővé tenni ezeket a napokat: ventilátorral, fagyasztott jégakkuval. Ezekhez villamosenergia is szükséges. A halasztható munkákat ilyen melegben átütemezi az ember. Nos, ez utóbbi nem mondható el az áramszolgáltatóra. Szórólapon előre bejelentették, hogy a Csongor utcán és a környékén dolgozni fognak augusztus 9-én és 10-én, így nem lesz áram. Emiatt a napokban felhívtuk a szolgáltatót, hogy a több napos hőségriadó ellenére lesz-e áramszünet? Legnagyobb megdöbbenésemre ezt a választ kaptuk: „igen, elvégzik a szükséges munkálatokat a szakemberek, mely áramkimaradással jár”.

Az időjárásra vonatkozó információ nem állt rendelkezésünkre.” Varga Ivett

– Nem tudta megindokolni az áramszolgáltató ügyfélszolgálati képviselője, hogy miért nem halasztható a munka, próbált megnyugtatni, hogy amint végeznek a kollégák, azonnal visszakapcsolják az áramot. Főképp így, hogy hőségriadó van – panaszolta lapunknak Juhász Andrea, akinek a szülei a nyíregyházi Csongor utcán élnek.

Nincs még releváns információ

Az áramszolgáltató részéről Varga Ivett válaszolt Juhász Andrea felvetésére.

– Fontos tudni, hogy a tervezett üzemszünettel járó hálózatfejlesztési munkálatokat harminc nappal azok tervezett időpontja előtt kezdjük előkészíteni. Ilyenkor a várható időjárásra vonatkozó információ még nem áll rendelkezésünkre. A tervezett munkavégzésről az érintett ügyfeleinket szórólap útján tájékoztattuk, a vonatkozó szabályozásnak megfelelően tizenöt nappal a munkálatok megkezdése előtt – mondta Varga Ivett, majd hozzátette: a Csongor utcai munkavégzés esetében a külső partnerek szempontjait is mérlegelni kellett. A szóban forgó feszültségmentesítés egy beruházási munkához is csatlakozik, amihez egy termelő cég igényelt többletteljesítményt.

– Amennyiben ezt a szükséges munkafázist most nem végezzük el, a nyíregyházi cég sem tudja végrehajtani a saját fejlesztéseit az előre összeállított ütemterv szerint. További szempont, hogy a tervezett üzemszünetben érintett kis- és nagyfogyasztók is megtették a megfelelő intézkedéseket, felkészültek rá, a munka elhalasztása nekik is többletköltséget jelentene – érvelt az áramszolgáltató munkatársa, Varga Ivett.

– Tarnavölgyi Gergely –


Rugalmasan kezelték

– A fentiek figyelembevételével született az a döntés, hogy a munkát el kell végezni. A következő lépésben megvizsgáltuk, hogy plusz erőforrások bevonásával milyen mértékben csökkenthető a tervezett üzemszünet hossza, mégpedig azért, hogy a hőséget könnyebben elviselhessék. Az eredetileg tervezett kétnapos munka ütemtervét úgy módosítottuk, hogy az első napon nem érinti ügyfeleinket az áramszünet, pénteken pedig az áramszünet időtartamát csökkentjük – tájékoztatott Varga Ivett.
hirdetés