„Nem tudtam kiszállni a kádból. Ahogy mondani szokták: se kép, se hang” – majdnem ölt a szén-monoxid Nyírtelken

Akt.:
„Nem tudtam kiszállni a kádból. Ahogy mondani szokták: se kép, se hang” – majdnem ölt a szén-monoxid Nyírtelken
© Illusztráció: KM-archív
Nyírtelek – Négyen enyhe fokú szén-monoxid mérgezést szenvedtek szombaton este Nyírtelken, egy Rákóczi utcai családi házban.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei az átszellőztetést követően a lakás fürdőszobájában – a gázüzemű vízmelegítő közelében – mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét – tudtuk meg Dóka Imrétől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől.

– Este fél kilenc körül beültem a fürdőkádba. A feleségem a konyhában főzött, be volt kapcsolva az elszívó berendezés – emlékszik vissza a történtekre az édesapa. – Szeretem hosszabb ideig „áztatni magam”. Most kivételesen az ajtót is bezártam. Egyszer azt vettem észre, hogy alig kapok levegőt, fáj a fejem, bepirosodott az arcom is. De nem gondoltam semmi rosszra. A feleségem is bejött megmosni a hajamat. Vagy öt percet töltött mellettem, s mikor kiment, összeesett. Már én sem tudtam kiszállni a kádból. Ahogy mondani szokták: se kép, se hang. A gyerekek rohantak át a szomszédban lakó sógoromékhoz, akik azonnal ajtót, ablakot nyitottak és hívták a mentőt.

Rossz volt a jelzőberendezés

– Kiderült, hogy szén-monoxid mérgezést kaptunk. A mentősök beinjekcióztak, s oxigént adtak mindkettőnknek. A biztonság kedvéért a gyerekeket is bevitték a kórházba. Ott a vizsgálatok után mindannyiunkat ellátták. Szerencsére ők kevésbé voltak veszélyben.

– De bizony, ha a feleségem nem jön be hozzám, én elmerülök, vagy ha nincsen otthon a családból senki, nagyon nagy baj lehetett volna. Úgy éjszaka fél kettő táján engedtek haza. A szakemberek mindent átvizsgáltak, a kémény megfelelt az előírásoknak. Valószínű a páraelszívó és a szél is közrejátszott, hogy a szén-monoxid visszakerült a fürdőszobába. Van jelzőberendezésünk, de nemrég éppen meghibásodott, így ki volt kapcsolva – tette hozzá a családfő.

DM
hirdetés