Nem üres kézzel jöttek haza a horgászok, vadászok

Bőséges kínálat volt fegyverekből is
Bőséges kínálat volt fegyverekből is - © Fotók: M. Magyar László
Nyíregyháza, Tiszabercel, Budapest – A hatalmas árubőség láttán az ember zavarban van, hogy mit vegyen meg.


A korábbi évekhez hasonlóan nagy sikerrel zárt az elmúlt hétvégén megrendezett FeHoVa, a kiállításra 55 ezer látogató volt kíváncsi. A sok-sok érdeklődő között ott voltak megyénkből is a vadászok és a horgászok.

Fegyverek és régi könyvek

– Számomra az idei kiállítás egységesebbnek, rendezettebbnek tűnt, mint a korábbiak, tudatosabban voltak csoportosítva a kiállítók standjai. Mivel vadász vagyok, természetesen a fegyverek érdekeltek a legjobban, kíváncsi voltam a kínálatra. Némely kiállítónál – Kettner, Perazzi – szép fegyvereket láthattam – mondta el érdeklődésünkre Plavecz János nyugalmazott megyei fővadász, aki az elmúlt 26 évben csupán két vagy három rendezvényről hiányzott. – Rengeteg cég kivonult a kiállításra, az ismertebb márkák mellett láttam olyan cégeket is, amelyeknek még nem is hallottam a nevét. Nagyon sok vadászati felszerelés és öltözék várta a kiállítás látogatóit, továbbá vadhúsból készült termékeket is lehetett vásárolni. Engem a fegyverek mellett a legjobban az antikváriumok érdekeltek. Két ilyen kereskedés volt, a nagyobbikat – a korábbi évek szokásainak megfelelően – most is kifosztottam, vettem vagy 35-40 könyvet.

Nem volt könnyű a választás a horgászok számára sem ©

– Sok volt a látogató, és rengeteg ismerőssel találkoztam össze, többek között volt kollégákkal, tanítványokkal. Az első napon látogattam el a kiállításra. Nem kimondottan a nyitóünnepségre mentem, de ha már ott voltam, megnéztem. Valójában azért szeretek korán menni, hogy az antikvárium még ne legyen kifosztva. Fegyvert már nem vásárolok, hiszen már kifelé megyek a vadászatból. Egyébként is van vagy tíz különféle fegyverem, de mivel csak egy vállam van, egyszerre csak egy puskával tudok lőni. Ami rendkívül kimagasló volt a számomra: egy nagyon szerény pakisztáni férfit vettem észre, aki mindössze egy másfél négyzetméteres pulpitus mögött vagy ötven-hatvan kést és tőrt árult, s mindegyiknek kivétel nélkül természetes anyagból volt a nyele, például elefántagyarból, szaruból, csontból, s mindegyik penge kivétel nélkül damaszkolt penge volt. Az 5-6 centiméteres pengétől a 40 centiméter hosszúságú pengéig mindenfélét árusított. Egy-egy ilyen damaszkolt penge nagyon sok rétegből állhat, akár több százból is, s a hajtogatás során gyönyörű rajzolatot adnak ki ezek a lemezek. Rendkívül szépek voltak, mindegyik egyedi, igaz, az áruk is egyedi volt. A legolcsóbb 80 ezer forint körül kezdődött, de hangsúlyozom, hogy ez megéri az árát. Kisipari kézművesség termékei, nem volt két egyforma közöttük. Természetesen a kiállításról nem hiányozhattak a hazai és a külföldi trófeák sem, valamint diorámaszerűen kialakítva preparált állatokat is láthattak a vendégek a jegesmedvétől az antilopig.

Taktika a kiállításon

A Tiszabercelen élő Száraz László harmadik alkalommal látogatott el a nemzetközi kiállításra. Közel 35 éve horgászik, ezért a horgászattal kapcsolatos kiállítókat kereste fel.

– Az első nap mentem, hogy a tumultust elkerüljem, s nagyon célirányosan kerestem fel a standokat. Jár nekem az egyik szaklap, amelyben nagyon sok újdonságról olvastam már, s leginkább ezek érdekeltek, ezeket igyekeztem beszerezni, gondolok a vertikális csalikra és a 8 szálból font új damilokra – mesélte Száraz László, aki amikor csak teheti, a Tiszán tölti a szabadidejét. – Sokat horgászom úgy, hogy csordogálok le a csónakkal a folyón, s közben vertikális csalit használok. A pecázás során olykor bizony el is vesztek egy-egy ilyen csalit. Váltogatva használom azokat, hiszen vannak nehezebbek és könnyebbek, valamint vannak fémből és műanyagból készült vertikális csalik is. A kiállításon a taktikám az volt, először megnéztem mindent, hogy mit hol találok, s utána ismét felkerestem a kereskedelmi egységeket, csakhogy akkor már több időt töltöttem el a nézelődéssel, a vásárlással. Vannak olyan márkák, amelyek már beváltak, amelyekhez ragaszkodom, most is elsősorban ezeket kerestem. Nem voltam könnyű helyzetben, hiszen hatalmas árubőség fogadta, az ember szinte zavarban volt, hogy mit is vegyen meg. A horgászkártyát már kiváltottam, szeretném napokon belül kiváltani a területi engedélyt is, hogy minél hamarabb kipróbálhassam a vásárolt felszereléseket.

MML
hirdetés