Nem valószínű a próbaidős vízummentesség az USA-ba

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete nem tartja valószínűnek, hogy az amerikai képviselőház zöld utat ad annak a szenátusi törvénytervezetnek, amelyik próbaidőre vízummentességet adna az iraki vagy az afganisztáni béketeremtésben részt vevő közép- és kelet-európai országoknak. Ezt George Walker nagykövet egy keddi budapesti konferencián jelentette ki.

A nagykövet ugyanakkor biztatónak nevezte azokat a lépeseket, melyeket Magyarország a vízummentesség felé tesz. Hozzátette: jó jel, hogy idén csaknem 10 százalékkal több vízumkérelmet fogadnak el, mint 3 éve.

Takács László, a Külügyminisztérium (Küm) konzuli főosztályának vezetője közölte: 2003-ben 70, 2005-ben 80, idén pedig várhatóan körülbelül 85 százalék lesz az elfogadott vízumkérelmek aránya. Elmondta azt is, hogy ez azonban még mindig messze van attól, hogy teljesítsük a vízummentesség legalapvetőbb feltételét, vagyis azt, hogy a vízumot kérelmezők elutasítási aránya 3 százalék alatt legyen.

Philip J. Skotte, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének főkonzulja a konferencián arról beszélt, hogy a közeljövőben nem várható a vízumkérelem ügyintézési díjának csökkentése, ami most 100 dollár. Dolgoznak azonban egy olyan alternatíván, hogy a kérelmezés egy részét on-line is el lehessen intézni, sürgős esetben azonban az igénylők továbbra is az emelt díjas telefonszolgáltatást használhatják.

A konferencián elhangzott azt is, hogy tavaly jelentősen csökkent az Egyesült Államokba irányuló vízumkérelmekkel kapcsolatos panaszok száma. Takács László elmondta, két-három éve még naponta átlagosan 15 ilyen jellegű panasz érkezett, idén azonban már naponta csak 1-2 ügyfél telefonál a tárcához. A panaszok csökkenésének részben az is oka, hogy az elmúlt egy-két évben jelentős változásokat hajtottak végre az ügyfélfogadásnál, így például több az ügyintéző, a személyes interjúk pedig privát körülmények között folynak – hangzott el a konferencián.
hirdetés