Nem vált be a vizitdíj az Eu-ban

Debrecen – A korrupció melegágya lesz a várólista-rendszer, ha bevezetik – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetemen.

Mint megjegyezte döbbenettel hallgatta reggel a miniszter bejelentését, mert: – Olyan jelenséget törvényesítenek ezzel megfogalmazói, melyet maguk idéztek elő korábbi rendelkezéseikkel – hangsúlyozat. Mint kifejtette, a pénzügyi kapacitás korlátozása miatt az egészségügyi intézmények kénytelenek voltak teljesítményüket sokkal lejjebb vinni, mint azt a betegek valós igénye megengedné. A várólista törvényesítésével tovább rontanak gazdasági helyzetükön.

Nem szüntette meg az unióban a paraszolvenciát a vizitdíj – reagált bevezetésének hírére az elnök –, tőlünk Nyugatra két éve próbálkoztak vele, de mára eltörölték: hatására éppen nőtt a hálapénz. Ahol ez nem volt jellemző, ott behajtásával adódtak gondok, mert többe került volna, mint maga a díj. Németországban 10 millió euró volt az elmaradás.

Ki ellenőrzi a szakmát?

A kamara elnöke nyomatékosította a tájékoztatón ellenérveit az orvosok kötelező kamarai tagságának megszüntetéséről. A bosszú gesztusát ismeri fel a döntésben. Mint indokolta, a „kamara” civil társadalmi megnyilvánulásként tisztességes szakmai kritikát gyakorol – s eddig egy kormány sem adta meg, amire az egészségügynek és a betegnek szüksége lett volna. A kamarának pedig számtalan ellenőrző, kontrolláló és erkölcsi ügyeket vizsgáló funkciója van – mondta Varga Attila, a Hajdú-bihari kamara elnöke a sajtótájékoztató után. Megjegyezte, hogy nyár végén a megszorító intézkedések okozták minden esetben az elbocsátásokat megyénkben. 

A tájékoztatón elhangzottak szerint nem jó irányba haladnak az egészségügyi rendelkezések: a megelőzés lehetőségeit kiürítették, holott gazdaságilag is ez érné meg jobban. Mára ez csupán üres frázisokból áll. 

A helyi tájékoztatón is hangsúlyozta az orvosi kamara elnöke, hogy egészségügyi reform megkerülte a szakmai egyeztetés jogszerű útját. Kitartanak amellett, hogy lemondásra szólítják föl Horváth Ágnes államtitkárt. Korrekciót kezdeményeztek az ügymenetben országgyűlés előtt, ha nem veszik figyelembe továbbmennek a köztársasági elnökig, minden jogszerű és alkotmányos úttal élnek majd.

– Várjuk tárgyalást a miniszterelnökkel. Felkészültünk rá, hogy esetleg úgymond eltakarítanak bennünket – nyilatkozta az elnök a tájékoztató után.
hirdetés