Nem volt meggyőző a levél

Debrecen – A debreceni klinikák és a Kenézy-kórház vezetői együtt fordultak az egészségügyi miniszterhez. Érvelésük szerint legfeljebb az fogadható el, ha a két intézményben együtt 378-cal csökken az aktív, s csupán 15-tel nő az úgynevezett krónikus ágyak száma.

Az ágyszámra vonatkozó javaslatát pontról pontra megindokolta Ónody-Szűcs Zoltán és Édes István – a Kenézy-főigazgató-helyettese, illetve az orvosegyetemi centrum elnökhelyettese a Molnár Lajos egészségügyi miniszternek – még december közepén küldött levelében.


A Debreceni Egyetem klinikáin kezelt betegek összetétele a lakóhelyük szerint
Debrecen 43 %
Észak-alföldi régió (a debreceniek nélkül) 45 %, ezen belül:
– Hajdú-Bihar megye 26 %
– Jász-Nagykun-Szolnok megye 5,8 %
– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 13,2 %
Észak-Magyarország: 7 %
Az ország más területei: 4,5 %
Határon túli 0,5 %

Érvelésük szerint legfeljebb az fogadható el, ha a két intézményben együtt 378-cal csökken az aktív, s csupán 15-tel nő az úgynevezett krónikus ágyak száma. A miniszter január 9-i javaslata ezzel szemben az aktív ágyakat 978-cal csökkentené, a krónikusokat 175-tel emelné.

Tudni kell, hogy az aktív ágyak jóval többet „hoznak” a kórházaknak, mint a krónikusok: az aktív ágyakon fekvő betegeken végeznek drága vizsgálatokat és műtéteket, míg a krónikus ágyakon többnyire azokat helyezik el, akiknek ápolásra, rehabilitációra van szükségük.


Márpedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jogsazbályokban meghatározottak szerint téríti meg a kórházaknak a beavatkozásokra elszámolható költségeket. Az is nyilvánvaló, hogy több orvos, ápoló, betegszállító szükséges az aktív ágyak mellé. Csökkentésükkel tehát sok ember munkahelye válik fölöslegessé, jóval több, mint amennyit ugyanennyi krónikus ágy mellé felvehetnének.

Mindezek ismeretében kell figyelnünk a legfontosabbra: hogy legyenek betegágyak, s jusson pénz a gyógyításra. Nos, a debreceni intézményvezetők ezzel kapcsolatos érvelése a miniszter számára egyelőre nem volt meggyőző. Annak ellenére sem, hogy –mint grafikánkon látni – igen sok a megyén kívülről érkező beteg a debreceni klinikákon.

Kapcsolódó anyagok:
  • SZDSZ: nem sérültek az érdekek
  • Elkészült a kórházlista: drasztikus ágyszámcsökkentés
  • 280 embert bocsátanának el a Kenézyből
  • SzK
    hirdetés