Néma gyász után szabad emlékezés

Megkoszorúzták az áldozatok emléktábláját
Megkoszorúzták az áldozatok emléktábláját
Pócspetri – Egy tragikus baleset után kínvallatás, statáriális bíróság, kivégzés és meghurcoltatás lett a sorsuk.

Bizakodva ébredtek Pócspetriben az emberek 1948. június 3-án, egy szép nap reményével, de az este félelmet, rettegést hozott, a megbélyegzés hosszú időre szóló szégyenével.

– A kommunista hatalom példát statuált a településsel, és Pócspetri évtizedekig némán zokogott, de ma már nem hallgatunk, emlékezünk, hogy emlékeztessünk – mondta köszöntőjében Tamás György polgármester a „Pócspetri Események” 68. évfordulóján rendezett ünnepségen.

pocs2

Tisztelgünk azok előtt – folytatta gondolatait –, akik békésen álltak ki hitük mellett, az iskolájuk államosítása ellen, de egy tragikus baleset után kínvallatás, statáriális bíróság, koncepciós per, kivégzés és meghurcoltatás lett a sorsuk. Emlékeznünk kell, hogy soha többé ne alázhassanak meg így embereket, közösségeket.
Az áldozatok emléktáblájának megkoszorúzása után közös imában és ünnepi műsorral is felidézték a 68 évvel ezelőtti történéseket.

Történelmi emlékhely

A település szeretné elérni, hogy a magyar történelem könyvében is sötét fejezetet író események helyszínét, a volt Irinyi kúriát történelmi emlékhellyé nyilvánítsák. Első lépésként már várja az érdeklődőket a „Pócspetri – Büszkeségpont” állandó tárlata.

KM-NyZs
hirdetés