Nemcsak az ittas sofőrt büntetik, hanem azt is, aki átengedi neki a kormányt

Nemcsak az ittas sofőrt büntetik, hanem azt is, aki átengedi neki a kormányt
Nyíregyháza – Alig másfél hónap alatt megyénk bíróságaira közel 80 olyan ügy érkezett, melyben ittas vezetőkkel szemben kell ítéletet hoznia a bírónak. Az ittasság megállapítása szempontjából nem releváns az a védekezés, hogy „Én az előző nap ittam, nem az indulás előtt”

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Sörös Sándor az ittas vezetéssel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, ezért ha a gépjárművezetőnél a szonda bármilyen fokú alkoholfogyasztást jelez, akkor számolnia kell a következményekkel. Ez kisebb mennyiségű italfogyasztás esetén, az alkoholkoncentráció mértékétől függően 100 ezer forint bírság is lehet, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásakor a jogosítvány elvesztésén túl akár szabadságvesztés is kiszabható. Súlyosabb esetben pedig, például ha az ittas sofőr miatt valaki meghal, a büntetés akár 8 év börtön is lehet.

– A Nyíregyházi Járásbíróság január végén nem jogerősen 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, és 3 év járművezetéstől eltiltást szabott ki azzal a külföldi kamionsofőrrel szemben, aki nagyobb mennyiségű szeszes ital elfogyasztása után forgalommal szemben hajtott fel az M3-as autópályára. Csak a véletlenen múlt, hogy nem történt baleset, mivel a pihenőhely közelében a rendőrjárőrök feltartóztatták és igazoltatták az erősen ittas sofőrt – említette az ítéletet a szóvivő.

– Az ittas állapotban vezetés tilalmát ne csak a felelősségre vonás elkerülése miatt tartsuk be, hanem azért is, mert ilyenkor megnő a reakcióidő, a testünk mozgása lelassul, csökken a koncentrálóképesség, és ezért az alkoholt fogyasztó sofőr nemcsak a saját életét, de mások testi épségét is veszélyezteti – sorolta dr. Sörös László az alkohol vezetésre gyakorolt hatásait. – Ezt tapasztalhatta meg az a 35 éves férfi, akit a Kisvárdai Járásbíróság jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetésre és másfél év járművetéstől eltiltásra ítélt, mert tavaly nyáron italozás után beült a kocsijába, majd két település között egy kanyarban lesodródott az úttestről és árokba csapódott. Nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta az ütközést, de az autóban jelentős kár keletkezett.

Eltiltják a vezetéstől

A törvény szerint nemcsak az ittas sofőr számíthat felelősségre vonásra, hanem az is, aki az alkoholfogyasztás miatt vezetésre alkalmatlan személynek átengedi a kormányt. – Így járt az a vádlott is, akit a Nyírbátori Járásbíróság jogerősen 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélt, mert bár látta társa ittasságát, mégis megengedte, hogy motorkerékpárra üljön. A sofőr még egy embert is magával vitt, de az egyik kanyarban ittassága és nagy sebessége miatt a vízelvezető árok csőkorlátjának ütközött, mindketten könnyebb sérüléseket szenvedtek. A bíróság a motorost 8 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a járművezetéstől. – Tudni kell – tette hozzá a szóvivő –, hogy bűncselekmény esetén a jogosítvány elvétele automatikus, és kizárólag különös méltányolást érdemlő esetben lehet attól eltekinteni.

BM
hirdetés