Németország elismerte, hogy tőlük jött a szemét

Elismerte a német környezetvédelmi minisztérium, hogy Németprszágból illegális úton került be Magyarországra az a háztartási szemét, amelyet még decemberben Bács-Kiskun megyében találtak.

Ez azt jelenti, hogy a hulladék visszaszállítását a német hatóságoknak kell kifizetniük. A németek 1200 tonna hulladékról tudnak, míg Magyarországon – az utóbbi két nap felderítéseivel együtt – 4300 tonna német hulladékot találtak meg. Az ügyben már a német rendőrség is nyomoz.

Bács-Kiskun megyében már tucatnyi helyen, legutóbb Imrehegy határában találtak Németországból behozott szemetet.

A német hatóságok közben csütörtökön írásban elismerték a Környezetvédelmi Minisztériumnak, hogy a Magyarországon talált szemét egy része illegális úton Németországból került ide. A beismerésnek jogi és anyagi következményei vannak.
Bakonyi Ágnes a tárca szóvivője az RTL Klub Híradójának azt monda, hogy van egy uniós jogszabály, amely szerint ha a cég erre nem képes, akkor a származási hely országának, jelen esetben Németországnak kell fizetnie ezeket a költségeket.

A mennyiség azonban még nem stimmel. A német hatóságok 1200 tonna illegálisan Magyarországra hozott hulladékról tudnak, de a magyar hatóságok eddig összesen már csaknem 4300 tonna háztartási hulladékot találtak.

Az ügyben a német rendőrség is vizsgálatot indított. Az a német cég is elismerte felelősségét, ahonnan a szemét származik. A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálódik, egyelőre a külföldi szálakat ellenőrzik.

Közben a Komárom-Esztergom megyei Ácson is találtak Németországból származó szemetet. 300 tonnyánit. A szemét egy hulladékfeldolgozó cég telephelyén van, csak éppen arra a csarnokra nincs engedély, amelyben elhelyezték. A tulajdonos azt mondja: nincs közük az Alföldön talált szeméthez, de azt szívesen feldolgoznák. Czakó Ignác az engedély nélküli tárolást azzal magyarázta, hogy csak így tudták elhelyezni biztonságosan a hulladékot. A férfi azt állítja, hogy a bálák előválogatott, többnyire műanyag hulladékot tartalmaznak. A cég már régebb óta az ilyen hulladék feldolgozásával foglalkozik. Évente 2500 köbméter szemetet dolgozhatnak fel, és a most használt csarnokra is kértek engedélyt.

Az ügyvezető szerint nincs közük az alföldön talált szeméthez, de már felvette a kapcsolatot az ottani hulladék németországi gazdájával, mert azt szeretné, ha azt a hulladékot is az ácsi cég dolgozhatná fel.

A rendőrség azonban szemét illegális tárolása miatt nyomozást indított ebben az ügyben is.
hirdetés