Nemrég aszfaltozták, miért kellett felmarni?

A sóstóhegyi a Korányi úti kerékpárút folytatása
A sóstóhegyi a Korányi úti kerékpárút folytatása - © Fotó: KM
Nyíregyháza – A sóstóhegyi kerékpárutat nemrég aszfaltozták, azóta ismét hozzányúltak a felülethez.


„Egy érdekes és nekem felháborító dolgot láttam, amikor Sóstóhegyről jöttem Nyíregyháza belvárosába” – kezdte levelét hűséges előfizetőnk.

Kötelező korrigálás

„A Szellő úton, a most épülő kerékpárút mellett útépítő gépek álltak a már majd elkészült kerékpárútnál. ­Visszabontották a nemrég lerakott betont. Azóta ismét jártam arrafelé, és nagyrészt fel is szedték, el is hordták! ­Megkérdeztem két férfit, ugyanis úgy tűnt, hogy ők ellen­őrizték a területet. Nem értettem, miért szedik fel az alig néhány hete elkészült réteget, amire már csak kopóréteget kellett volna tenni, és kész lett volna. Azt felelték, hogy nem volt jó a beton. Erre most kellett rájönni? Nem lehetett volna még a lerakás előtt kontrollálni? Nem kellett volna ennyi munkát, időt és pénzt bele fektetni! Ki viseli a plusz költségeket? Egész ­nyáron az érintett szakaszon 30 km/órás sebességkorlátozás volt, alig vártuk, hogy elkészüljön a kerékpárút, erre…”

A probléma felvetésével az illetékeshez fordultunk, és Demeter György, a projekt műszaki ellenőre ekképpen tájékoztatott:

– Az útépítés során több okból is elrendelhető a visszamarás. A hibás teljesítés pedig kötelezően korrigálandó.

Szabványkövetelmény

A levélíró által említett bontás indoka korábbi időre nyúlik vissza. Szeptemberben észrevételeztem, hogy az elkészült alap egyenlőtlen, helyenként magas, csak a korrigálást követően teríthető az aszfalt. Ennek ellenére folytatódott az aszfaltozás.

A visszaellenőrzésen mért adatok a már bedolgozott aszfalt visszamarását követelték a „túlemelt soványbeton alap” miatt. Ezúton is kérem az érintett lakók megértését, azonban a szigorú szabványkövetelmény alapján szükségszerű volt a visszabontás.

A sajnálatos hibára visszavezethető eseményre hivatkozva a kivitelezőnek nem lehetett és nem is volt többletköltség-igénye” – reagált Demeter György.

LTL
hirdetés