Nemzeti Energiatanács összehívását javasolja Kóka

Budapest – Politikai, civil és szakmai érdekképviseletek és szakértők részvételével hozna létre Nemzeti Energiatanácsot (NET) Kóka János. A gazdasági miniszter ezt hétfőn az Országgyűlés külügyi és gazdasági bizottságának együttes ülésén jelentette.

A tárcavezető szerint a testületnek Magyarország energiaellátását érintő gazdaságpolitikai, külpolitikai, biztonságpolitikai és szociálpolitikai feladatokkal kellene foglalkoznia. A miniszter hozzátette, hogy már felvette a kapcsolatot Vízi E. Szilveszterrel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével, aki elmondta: az MTA szívesen venne részt a munkában és lenne házigazdája a testületnek.
Kóka János felvetését a Fidesz is támogatja, ha az “az átláthatóbb energiapolitikát szolgálja” – fogalmazott Németh Zsolt a külügyi bizottság fideszes elnöke.
Az egy héttel ezelőtti kőolajszállítási problémák kapcsán összehívott együttes bizottsági ülésen Kóka János hangsúlyozta, hogy Oroszország világos monopolstratégiát folytat, ami Magyarország számára elfogadhatatlan. A tárcavezető szerint egyrészt el kell érni, hogy Oroszország garanciákat adjon arra: többé nem fordul elő, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül elzárják az onnan érkező kőolajvezetékeket. Másrészt a kormánynak mindent meg kell tennie az energiaellátás biztonságának fokozása érdekében.
Kóka János szerint ezt elsősorban az energiaforrások, azok eredete és a tranzitútvonalak diverzifikálásával, vagyis “több lábon állással” lehetne megoldani. A miniszter éppen ezért például az alternatív energiaforrások elterjedése érdekében kormányon belüli egyeztetést kezdeményezett az alternatív energiaforrásokról.
A szabaddemokrata tárcavezető szerint ezen kívül a fogyasztók és a verseny érdekében a kormánynak meg kell erősítenie a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), a fogyasztóvédelmet és a Magyar Energia Hivatalt is.
Németh Zsolt a Fidesz álláspontját ismertetve hangsúlyozta, hogy a probléma sokkal súlyosabb mint azt a kormány beállítja, és ezért a kabinet válaszának is sokkal határozottabnak kellene lennie. Az ellenzéki politikus szerint Oroszország nem megbízható szállító és a kihagyások nem véletlenek, hanem Oroszország politikai célokra használja fel az “energiafegyvert.” A külügyi bizottság elnöke végül megismételte Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi szavait: “Magyarországnak Oroszország egyenrangú üzleti partnerének kell lennie, nem pedig a Gazprom legvidámabb barakkjának.”
Hernádi Zsolt a MOL elnöke válaszában visszautasította Németh Zsolt szavait, miszerint Oroszország nem megbízható szállító és hangsúlyozta: most is és 2007 januárjában is tranzitországok okozták a problémát. Hernádi hozzátette, a mostani problémára logisztikailag Oroszország sem volt felkészülve, nem tudta hol tárolni az országban maradt kőolajat és talán ennek is köszönhető a probléma gyors megoldása.
A bizottsági ülésen többször felmerült alternatív energiaforrásokra utalva Hernádi kiemelte: ha Magyarország a szükségesnél komolyabb és nagyobb erőket fordít ezekre az energiaforrásokra, akkor az versenyhátrányt okozhat.
Kóka János szakminiszter a Fidesz álláspontjára úgy reagált: “agresszív, a partnereket sértegető külpolitikával nem lehet fűteni.” A miniszter végül kérdésre válaszolva elmondta: a NET egyik legfontosabb kérdése lehetne, hogy van-e lehetőség és szükség újabb atomerőműblokkok építésére Magyarországon.
hirdetés