Nemzeti oltalmat kapott az újfehértói meggy is

Dr. Nagy István parlamenti államtitkártól Székesfehérváron vehette át az újfehértói meggy nemzeti oltalmáról szóló oklevelet Papp József
Dr. Nagy István parlamenti államtitkártól Székesfehérváron vehette át az újfehértói meggy nemzeti oltalmáról szóló oklevelet Papp József - © Fotó: magánarchívum
Érpatak, Újfehértó – Fordított sikertörténet: a pálinka hamarabb kapott védelmet, mint az alapjául szolgáló gyümölcs.

Az évtizedek, netán évszázadok során kivívott és elért eredményeket, szellemi és tárgyi értékeket a jövő számára óvni, a hagyományokat ápolni kell. Ezt a célt szolgálják a földrajzi eredetvédettséget és a nemzeti oltalmat jelentő minősítések.

Egy csoport kezdeményezte

Újfehértónak és az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzdének nagy büszkeség, hogy immár több éve élvez földrajzi eredetvédettséget és európai uniós oltalmat az újfehértói meggypálinka, a napokban pedig dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter aláírta azt az emléklapot, amely a párlatnak alapul szolgáló gyümölcsöt, az újfehértói meggyet is nemzeti oltalom alá helyezi.

Szeretnénk az európai uniós oltalmat is megszerezni.” Papp József

– Fordított utat járt be ez a sikertörténet, hiszen a végtermék, jelen esetben a meggy­pálinka hamarabb kapott védelmet és oltalmat, mint az alapjául szolgáló gyümölcs. Egy újfehértói termelői csoport – amelyben vannak fiatal gazdák, őstermelők, tagja továbbá a Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. és a Zsindelyes Pálinkafőzde is – kezdeményezte két éve, hogy kapja meg a meggy is a nemzeti oltalmat, s ez a törekvés immár valóra vált – mondta el szerkesztőségünk érdeklődésére a termelői csoport képviseletében Papp József, a pálinkafőzde ügyvezető igazgatója.

– A nemzeti oltalomról szóló emléklapot február utolsó napján Székesfehérváron vehettem át dr. Nagy István parlamenti államtitkártól, aki maga is újfehértói származású. Megérdemli ez a gyümölcs a védettséget, hiszen nagy múltú történet van mögötte. Az írásos források szerint már az 1930-as években nagy hagyománya volt az újfehértói meggynek. Aztán 1949-ben kutatóállomást, kísérleti telepet hoztak létre Érden, Fertődön, Cegléden és Újfehértón, s megkezdődött új fajták kinemesítése. Dr. Pethő Ferenc és Szabó Tibor professzorok áldozatos munkálkodásának köszönhetően először megszületett az újfehértói fürtös meggy, amelyet aztán követett a debreceni bőtermő, a kántorjánosi, az Éva és a Petri meggyfajta.

Földrajzi árujelzés

– Ezt az öt fajtát foglalja magába az újfehértói meggy fogalma, amely megkapta most a nemzeti oltalmat, vagyis a földrajzi árujelzőt kizárólag a következő településeken termesztett meggyre lehet alkalmazni: Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló, Nyíregyháza-Bálintbokor, Nyíregyháza-Butyka, Nyíregyháza-Császárszállás, Nyíregyháza-Lászlótanya, Nyíregyháza-Újsortanya, Újfehértó. Ez csak az első lépcsőfokot jelentette, szeretnénk továbblépni, s az európai uniós oltalmat is megszerezni az újfehértói meggynek – folytatta Papp József.

– Úgy gondolom, nem lesz akadálya az uniós oltalomnak sem, mert nem sértjük senkinek sem az érdekét.

– MML –


Ecet, aszalvány, sör, bor

– A termelői csoportnak célja az is, hogy népszerűsítsük a meggyet, hiszen az ipari feldolgozás mellett éppen olyan fontos a közvetlen fogyasztásra szolgáló friss gyümölcs értékesítése is. Az iparban pedig nemcsak pálinka készül belőle, hanem többek között meggyecet, meggyaszalvány, sör, bor és édesipari termék is. A gyümölcs védettségével új lehetőséget kapnak a gyümölcsből készült termékek is, amelyeket népszerűsíteni szeretnénk majd a most épülő „Zsindelyes Cottage” turisztikai központunkban is – tette hozzá befejezésül Papp József.
hirdetés