Nemzeti Vágta: idén a kisebb települések is versenyben

Nemzeti Vágta: idén a kisebb települések is versenyben
Idén 72 település vesz részt a Nemzeti Vágtán, akik először június 5-én szombaton, 12 előfutamban mérettetnek meg a fővárosban.

Az első két helyezett a vasárnapi középdöntőben versenyez egymással, majd az öt elsőként célba ért lovas áll a rajthoz a döntőben a Nemzeti Vágta díszkardjáért, és a 20 milliós fődíjért. A versenyzők indulási sorrendjét még szerdán sorsolták ki. A Hadtörténeti Múzeumban tartott ünnepélyes ceremónián az is kiderült, hogy az elődöntő futamokon mely települések versenyeznek együtt.

Az idei Vágta igazi nagy újdonsága, hogy a tavalyi győztes Bácsalmás mellett előzetesen bejelentkezett 58 település mellett 13 másik is lehetőséget kap a részvételre. A nettó kétmilliós nevezési díj helyett ugyanis 25 ezer forintért gyakorlatilag bárki jegyet válthatott a 13 vidéki helyszínen szervezett “elővágtákra”. A több mint 200 induló közül a 13 győztes megszerzi a jogot arra, hogy induljon az igazi előfutamokon. Ezekből a vidéki versenyekből 7 már szerencsésen lezajlott, a fennmaradó 6 előfutamot a következő két hétvégén tartják – közölték a szervezők.

A Nemzeti Vágta elnöke megerősítette, hogy a futam előkészületei semmiben nem zavarják majd a június 4-re tervezett trianoni megemlékezéseket. Több olyan jelzés is érkezett ugyanis hozzájuk arról, hogy a főváros állítólag a Nemzeti Vágtára hivatkozva utasítja el egyes szervezeteknek a Hősök terére erre a napra benyújtott területfoglalási kérelmét.

A Nemzeti Vágta szervezői nemhogy nem akadályozzák a megemlékezéseket, de mivel a helyszín közelében lesznek, lehetőségeinkhez mérten még technikai segítséget is ajánlottak azoknak a szervezeteknek, akik a Hősök terén kívánnak megemlékezni a Trianoni Döntés 90.évfordulóján – közölte Tamás István.

– Független Hírügynökség –
hirdetés