Nemzetközi egyezményeket sértett

Nyíregyháza – „Hivatalból kegyeletsértés” miatt indítson eljárást a rendőrség az október 22-ei nyíregyházi, Hatzel téri kozák lovasszobor letakarásáért – kezdte keddi sajtótájékoztatóját Kiss Bálint, a Magyarországi Munkáspárt 2006 párt megyei elnöke.

– Egy 1996. VII. 16-ai kormányrendelet – melynek alapja az 1995. évi magyar–orosz megállapodás – szerint ugyanis a háborús emlékművek talapzatára csak koszorúzás céljából léphet bárki. Ennek ellenére a rendőrség a Jobbik Magyarországért Mozgalom Pártja megyei elnökének a lepel elhelyezésére engedély adott, amit az említett szervezet október 22-én 16 órakor meg is tett. Mi a leplet nem sokkal később leszedtük, melyet aktuálpolitikai, és nem október 23-ai feliratokkal láttak el.

Még október 22-én telefonon értesítettük a megyei főkapitányságot a történtekről, amire az volt a válasz, hogy engedélyezték a lepel elhelyzését. Október 30-án az MRFK szóban értesített bennünket, hogy a továbbiakban hasonló engedélyt nem adnak ki, hivatkozva az említett kormányrendeletre. Levelet írunk Petrétei Józsefnek, a szaktárca vezetőjének a történekről. A lepelt pedig, mint bizonyítékot, átadjuk a rendőrségnek.

– Györke László –
hirdetés