szon-sportoldal

2008.12.30. 15:49

Kupabravúrok a teremben

<p>Megyénk 2008-as sportélete négyrészes visszatekintőjének zárása az októbertől december végéig szóló időszakról szól.</p>

Október

A labdarúgó Liga-kupában:Spartacus–Vác 3–0, Bakta–Fradi 0–3. A bajnokságban az edzőváltás utáni Diósgyőr vizitált a Városi Stadionban. Az esős, nagyobb balhé nélküli meccsen az első negyedóra után már 2–0-ra vezettek a vendégek, ám Apostu és Miskolczi góljaival sikerült kiharcolni a döntetlent. A DVSC–REAC meccsen debütált a NB I-es játékvezetőként leveleki Takács János.

Elkezdte a bajnokságot a Betonút–NRK: a nyitány könnyed hazai győzelmet (3:0) hozott a Miskolc ellen. Erdős Zsófia és Mosonyi Tekla bemutatkozott a felnőttek között.

A Magyar Kupában az élvonalbeli Mezőkövesdet fogadta az NYKSE, végül Bécsiék 35–25-re nyertek. Sajnos az egykoron nyíregyházi színekben szereplő átlövő most a mezőkövesdieket erősíti....

Zakót szabtak a sógoroknak Sitkuék. A Közép-európai Liga nyitányán a Marso–Vagép NYKK 98–85-re nyert a bujtosi csarnokban az osztrák Traiskirchen ellen.

Bajnokot vert az NRK: a Folyondár utcában 3:2-re nyertek Akimováék a Vasas ellen.

Szintén bajnokot, a szlovák Pezinokot győzte le idegenben Közép-európai Liga találkozón a Marso–Vagép NYKK, 78–68-ra nyertek Jeleszijevicsék.

A debreceni női ökölvívó ob.-n öt arany jutott a nyíregyháziaknak, a győztesek: Gombos Gabriella, Kovács Klára, Golarich Anita (mindhárman Big–Boxing SE), Csík Mónika és Ducza Anita (NYVSC).

A labdarúgó Liga-kupában:DVSCSpartacus 2–1, Baktalórántháza–Fehérvár 0–2.

Újabb légióscsere az NYKK–nál:Roy Booker váltotta Sean Walkert.

Kézilabda kuriózum: a Kun László dirigálta Mátészalkai MTK NB II-es férfi kézilabdázói négy bajnokijukból három döntetlenre végződött.

A BSE nem kis meglepetésre 3:1–re nyert a bujtosi csarnokban az NRK ellen.

Elkezdte a bajnoki pontvadászatot a Nyíregyházi FSE–NYKS NB I.B-s női kosárlabda csapata, itthon 87–53-as, a miskolciak elleni győzelemmel.

Másodszor nyert idegenben a Szpari:Pakson visszavágtak a tavaszi, hazai vereségért, ráadásul a duplázó Bárányos a győztes gólt a 96. percben szerezte. A szezonban utoljára védett Lazareanu, mert a meccsen eltörött az ujja, amit később megműtöttek.

Ismét Paks, ezúttal férfi kosárlabda és sajnos vereség: bár jól kezdett az NYKK, a vége 82–67 volt az atomvárosiak javára.

Az NRK biztosan, 3:0-ra verte az Újpestet.

Nyíregyháza is otthont adott a labdarúgó U19-es Európa-bajnoki selejtezőnek. A magyar csapat nyitányként 6–0-ra nyert San Marino ellen, aztán 1–0-ra az azeriek ellen. Jött a skótok elleni ki-ki meccs, amelyen a mieinknek elég lett volna az iksz is a csoportelsőséghez. Sajnos a skótok nyertek 1–0-ra.

Szintén vereséget szenvedett hazai pályán a Marso–Vagép NYKK, a Dombóvár nyert 85–81-re.

Véget ért Nyíregyházán a másik nemzetközi torna, az ülőröplabda BEK-döntő, amelyen a Piremon végül a negyedik helyen zárt.

Ikszelt a Spartacus itthon, a ZTE jó ideig vezetett, majd Sztojkovnak sikerült egyenlítenie, a vége 1–1.

A bujtosi csarnokban a pingpong kedvelői az egykori világ– és Európa–bajnok Klampár Tiborral ütögethettek.

Két aranyat szereztek az NYVSC súlyemelői az országos bajnokságon. Ádám Róbert és Ádám Mónika is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A fiatalok közül Becző Ádám és Balázsi Máté dicséretes teljesítménnyel ezüstöt szerzett a felnőtteknél.

A Liga-kupa újabb körében a Spartacus miként a bajnokin, most is ikszelt a vendég diósgyőriekkel (1–1), a Baktalórántháza 4–0-ra kikapott Kecskeméten. A Feczkó Tamás irányította Tisza-csoport válogatottja a Mátra-csoport idegenbeli legyőzése után a Tiszavasvári úton 2–1-re nyert az Alföld-csoport ellen.

Az NRK gödöllői győzelemmel (3:2) búcsúztatta a mérleg havát.

November

Győzelmekkel és vereségekkel indult a november. A Spartacus Győrben vendégszerepelt és nem kis szerencsével, no meg Sztojkov góljával zsinórban harmadik idegenbeli sikerét aratta, amire az élvonalbeli szereplései során még nem volt példa. Az NRK két nap után ismét is pályára lépett és ezúttal itthon a Kaposvár ellen diadalmaskodott 3:0-ra.

Az NYKK–nak a vereség jutott Székesfehérváron, pedig a 34. percben még döntetlen volt az állása, már ezután csak az Albacomp szerzett kosarat és nyert 89–70-ra.

Újabb balhé megyebeli focipályán: Nyírkarászon a játékvezetői asszisztenst inzultálták, miként fotósunkat. Később a pályát egy meccsre betiltotta a szövetség fegyelmi bizottsága.

Hét közben nyert az NYKK 106–68-ra a DEKE ellen és megszerezte első bajnoki győzelmét, a fiatalok közül Mohácsi és Makrai is pályára lépett.

Az NRK ezúttal a Challenge Kupában meccselt a Vasassal, és idegenben nyert 3:1-re.

A Liga-kupában is vereséget szenvedett a Szpari Bőcsön (2–0), a Bakta otthonában vérzett el a REAC ellen (0–2).

A Spartacus az ősz utolsó hazai bajnokiján a Fehérvárt fogadta. Korábban az idegenbeli sikereket két hazai iksz követte, most sem volt másként, hiszen 1–1 lett a vége, a hazai találatot Sifter öngólja jelentette.
Békéscsabán békésen meccselt az NRK és 3:1-re hozta a kötelezőt.

Ismét képernyőre került az ibrányi Kulcsár Judit, hiszen az egyik asszisztens volt Chilében a női U20-as labdarúgó világbajnokságnyitómeccsén.

Dombrádi labdazsonglőr káp­ráztatta el a brazilokat. A jogászhallgató Karászi Roland végül negyedik lett a freestyle–világbajnokságon.

Az NYKK kaposvári vendégjátékát nem kísérte siker, a somogyiak nyertek 105–97-re. Három nap múlva a Közép-európai Ligában Temesváron játszott és vesztett a csapat 94–73-ra.

A Bakta megszerezte első gólját a Liga-kupában, igaz a Honvéd nyert 5–1-re. A Szpari a Fáy utcában játszott és kapott ki 4–1-re a Vasastól.

A Challenge Kupa visszavágóján hiába nyert 3:2-re a Vasas, az NRK jutott tovább. A luxemburgi sorsoláson azeri csapatot kaptak ellenfélül a nyíregyháziak.

A Vasas vendégeként döntetlennel búcsúzott a Szpari a bajnoki ősztől. Az 1–1-re végződött találkozón Odrobéna találata jelentette a nyíregyházi pontot. Ezzel a nyírségiek zsinórban nyolcadszor veretlenül maradva, a tabella ötödik helyéről várhatják a tavaszi folytatást, ami előtt le a kalappal!

Az NB II zárófordulóján a Bakta 3–0-ra nyert a Cegléd ellen, a fontos három ponttal a tabella 10. helyén telel.

Az NB III-ban is véget ért az ősz, megyebeli csapataink helyezése: 1. Nagyecsed, 2. Nyírmada, 4. Várda SE, 6. Kemecse, 7. Nyíregyháza II., 8. Ibrány, 10. Tuzsér, 12. Tiszalök, 14. Tiszakanyár, 15. Volán-Sényő, 16. Balkány.

Az NRK ezúttal bajnokit játszott, mégpedig Miskolcon és simán nyert 3:0-ra.

Az NYKK-nak nem sikerült, a bujtosi bajnokin a vendég Kecskemét nyert 88–74-re.

Ismét NYKK–Debrecen meccs: a Magyar Kupában ismét nyíregyházi, 95–84-es győzelemmel.

Sevel után újabb távozó a Szparinál: Belényesivel is szerződést bontott a klub, majd nem sokkal később az argentín Zaleh is távozott.

A változatosság kedvéért most a bajnokságban találkozott az NRK és a Vasas. A Bem-iskola csarnoka a vendégeknek hozott szerencsét és Kapuváriék nyertek 3:2-re. Kevesebb mint huszonnégy órával később az UTE vendégeként szettvesztés nélkül nyertek Szakmáryék.

A Liga-kupában a Szpari Vácon szenvedett vereséget 4–2-re, a Bakta az Üllői úton kapott ki 3–0-ra.

A labdarúgó megyei I. osztály zárófordulója után Szakoly az őszi első nagyhalász, Kótaj és Nyírtelek előtt. A megyei II. osztályban a Díjözön-csoportban a Nyíribrony, a Nyírségi patyolat csoportban pedig Dombrád az őszi első.

Újabb botrány: Bökönyben a játékvezető bántalmazása után tömegverekedés tört ki és a Bököny–Kálmánháza meccs félbeszakadt. A bírórúgó bökönyit öt évre elmeszelte a szövetség, a bökönyi pályát fél évre betiltotta, a 3 pontot 3–0-ás gólkülönbséggel a Kálmánháza kapta.

A többfrontos kupaszerdán a Liga-kupában a műfüvön játszott a Szpari és a DVSC, miként a bajnokin, most is 2–2 lett az eredmény.

A röplabda Magyar Kupában a nyíregyházi Főiskola nem kis bravúrral szettet rabolt Gödöllőn (31), az NRK biztosan (3:0) nyert Miskolcon.

Az NYKK a Közép-európai Ligában itthon hosszabbítás után 103–95-re gyűrte le a szlovák Pezinokot.

Két nappal később Debrecenben a Magyar Kupában szerepeltek Savicék, és bár kikaptak 75–73-ra, tovább jutottak.

Közös edzéssel avatták fel Nyíregyházán a kyokushin hazai fellegvárának számító Fight-Team SE minden igényt kielégítő sportközpontját.

A női után a férfi kézilabda válogatott is fellépett a bujtosi csarnokban. Ugyanazzal az edzővel, hiszen Hajdú János immár a férfiak kapitánya. A 3200 néző nagy örömére a mieink lemosták a finneket az Eb-selejtezőn és 34–15-re nyertek.

A baktai focisták egy nyolcast kaptak a Fehérvár elleni, idegenbeli Liga-kupa mérkőzésen.

December

A megyei II. osztályú focibajnokság Sandra Bútor csoportjában is félbeszakadt a zárókör egyik meccse, mert a Varsány–Gyüre–Vámosoroszi derbin a hazai játékosok és szurkolók bántalmazták a bírót, aki a 85. percben félbeszakította a találkozót. Az már biztos, hogy a Nagyszekeres zárta az élen az őszt. A gyürei pályát májusig betiltották, és még 50 ezres pénzbüntetéssel is sújtották a vétkes klubot. Az asszisztenst megütő játékos jövő április 30-ig nem játszhat.

A Baktalórántháza focicsapatának is véget ért az ősz, ismét Liga-kupa meccset játszottak és nem érdemelnek jelet az eredményért, hiszen a vendég Kecskemét 5–0-ra nyert.

A Szpari évzáró vacsorája előtt tudta meg Bárányos Zsolt, hogy nem tart igényt szolgálataira a klub.

Pécsen lépett fel az NYKK, nem tart sok sikerrel, hiszen a baranyaiak 82–55-re nyerték a bajnokit

A röplabda női Magyar Kupa visszavágóin az NRK besöpörte a meccset és a továbbjutást, 3:0-ra verték a miskolciakat. A főiskolának nem sikerült a bravúr, a Gödöllő biztosan lépte le a hazaiakat.

A Lugas Étteremben emlékeztek meg az ötven esztendős Városi Stadionról és mutatták be a stadion félévszázadát bemutató díszes könyvet, amelyet a Bodnár–Hájer szerzőpáros állított össze.

A bajnokságban szenvedett vereséget az NRK, mégpedig a BSE otthonában, ahol a városmajoriak nyertek 3–1-re.

Tévés meccsen szomszédvári rangadóval zárta az őszt a Spartacus. A diósgyőri Liga-kupa mérkőzésen 3–1-re nyertek a borsodiak, így a Szpari a csoport utolsó helyén várhatja a folytatást.

Második bajnoki győzelmét szerezte meg a Marso-Vagép NYKK, hiszen a bujtosi csarnokban 74–64-re legyőzte a Szolnokot.

Három aranyat szereztek az NYVSC fiataljai a Zrínyi-gimnáziumban rendezett súlyemelő országos utánpótlás-bajnokságon. Kovács László, Koroknai Eszter és Balázsi Máté állhatott a dobogó legfelső fokára.

Ismét kupáztak csapataink. Az NYKK a Közép-európai Ligában itthon nyert 89–82-re a Temesvár ellen, ezzel a kék csoport élére ugrott. Az NRK majd háromezer kilométerre Bakuban lépett pályára a Challenge Kupában és sokat sejtetően csak döntő szettes meccsen maradtak alul a azeriekkel szemben.
Az NYKK bajnokin Körmenden lépett pályára és 98–85-re kikaptak. Kaposváron nem született meglepetés, az NRK biztosan, szettvesztés nélkül hozta a bajnokit. Nem sokkal később játszi könnyedséggel verték (3:0) a gödöllőieket.

Szülinapi gálával ünnepelt a húsz esztendős Bujtosi Szabadidő Csarnok. A szövetségi év sportolói díjátadás után Talmácsi-show szórakoztatta a nagyérdeműt, amelyen természetesen itt volt a világbajnok magyar motoros.

A továbbjutás szempontjából fontos meccset veszített a Traskirchen Linons otthonában a Marso-Vagép NYKK, a Bécs mellettiek 106–95-re nyertek.

Váratlan és nagy bravúrt hajtott végre a nagy anyagi gondokkal küzdő NRK: a Challenge Kupa hazai visszavágóján 3:1-re nyertek Erdősnéék és továbbjutottak. A következő ellenfél sem a szomszédban van, hiszen a spanyol Almeira vár a mieinkre. Aztán az év zárásaként bajnoki 3:0-ra verték a békéscsabaiakat.

Nem hozta lázba a bujtosi csarnok mintegy nyolcszáz nézőjét a magyar-izraeli futsal-válogatottak meccse. Előző napon Nyíradonyban ikszelt a két gárda (2–2), a visszavágót biztosan, 3–0-ra nyerték az izraeliek.

Az esztendő utolsó nagy eseménye a 4. Kelet-Magyarország Eismann teremfocitorna volt, amelyen negyvenkilenc csapat indult. Végül a Brasil nyert a kétszeres győztes Millenium Kft. előtt.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!