Nemzetközi körverseny Miskolcon

A leghatékonyabb és legolcsóbb, ha saját sportolók fejlesztésével építenek csapatot a sakkozók.

Ács Gábor, az Első Miskolci Sakkiskola vezetője leszögezte: úgy gondolom, hogy legfőbb kötelességünk minél jobb lehetőségeket biztosítani lakóhelyünkön élő embertársainknak a sakk művelésére. Ehhez hatékony edzések és jó versenyzési lehetőségek szükségesek. Mindkettő költségigényes. A költségeket jó szervezéssel és szelektálással tudjuk csökkenteni.

Mindannyian megfigyeltük már, hogy a gyorsan fejlődő játékosok milyen fejlesztési stratégiát követnek. Mind az edzés, mind a versenyzés területén következetesen betartják a differenciálást. Ha egy játékos közel azonos tudáscsoportban végzi edzési munkáját és ezt alkalmazzuk versenyeztetésére is, akkor nagyságrendekkel jobban megtérül a ráfordított energia és pénz.

Sportegyesületeinknél mi is keressük a hatékony módszereket az edzés és versenyeztetés területén egyaránt. Sajnos olyan, felettünk álló szervezetek sem halmoznak el bennünket jó módszerekkel, tanácsokkal, akiknek pedig ez lenne a legfőbb feladatuk.

Tehát jobb híján magunknak kell kitalálni, hogy az adott anyagi és emberi lehetőségeinket hogyan használjuk fel minél hatékonyabban.
A versenyeztetés területén a fejlődés biztosítására a svájci versenyek nem elegendőek. A zsúfolt termek és a zsúfolt versenyprogram pont ellentétes hatást váltanak ki, mint amit elvárunk. A sakkozó fejlődése minden esetben a mély elemző munkára alapul.

Emiatt fontos, hogy nyugodt körülmények között tudjunk készülni az előttünk álló feladatokra, ellenfelekre és hogy ellenfelünk „méltó” legyen hozzánk. Nem kedvező sem a túl erős, sem a túl könnyű ellenfél. De sajnos a zömében elérhető versenyek csak ezt tudják biztosítani, s ráadásul utazni és ott aludni is kell, ami szintén költségnövelő.
– Egy olyan versenyformát szeretnék útnak indítani, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatoknak könnyen elérhető helyen van és garantálja az azonos pontcsoportban való szereplést – közölte Ács Gábor.

A tervezett csoportok:

1500-1850
1851-2050
2051-2200
2201-2300

A csoportok átlaga közelít a határértékek számtani közepéhez. Tíz-tíz fő részvételével biztosítani tudnak kilenc FIDE-partit. A tervezett játékidő 90-90 perc, 30 másodperc bónuszidővel.
Az ilyen jellegű körversenyek nevezési díjai 10-18 ezer forint közöttiek (Caissa, Első Szombat). A kéthavonta megrendezendő „Miskolci 10-ek” versenyeken a nevezési díjak is alacsonyabbak lesznek, hogy a „mieink” közül minél többen hozzáférhessenek. A versenyeken csak FIDE értékszámúak indulhatnak. Nem alkalmas a verseny feliratkozásra!

– Az első két alkalommal megyei versenyzőkre számítok – folytatta Ács Gábor. – A belterjesség elkerülése érdekében a harmadik verseny (a tervek szerint 2006. decemberében) már a megyén kívülieknek is elérhető lesz. A várható fejlődés megköveteli majd a magasabb kategória bevezetését is, amire 2007. első versenyén kerülhet sor. „Normát” lehet majd megyénkben szerezni. A versenynapok az NB-s bajnoksághoz igazodnak és előreláthatóan két hétvégére esnek.

A fordulók tervezett beosztása:

Péntek délután, első
Szombat délelőtt, második, délután harmadik
Vasárnap délelőtt, negyedik, délután ötödik
Szombat délelőtt hatodik, délután hetedik
Vasárnap délelőtt nyolcadik, délután kilencedik

A verseny helyszíne a tervek szerint a Teleki Tehetséggondozó Kollégium lesz, ahol kényelmes, nyugodt körülmények között lehet versenyezni. A rajtlista és a párosítás előreláthatóan már egy héttel a verseny kezdete előtt napvilágot lát, így minden résztvevő mélyrehatóan tud készülni ellenfelére.

– Úgy gondolom, hogy izgalmas, magas szintű párharcok alakulnak majd ki, amely nagyban hozzájárul majd a megyei sakkozás egyébként sem alacsony színvonalának növekedéséhez – hangsúlyozta Ács Gábor. – 2006 augusztusában kezdenénk, júliusban lesz versenykiírás.További hírek a Sport - Sakk kategóriából


hirdetés