Nemzetközi kupaszereplésről álmodnak a vízilabdázók

Nemzetközi kupaszereplésről álmodnak a vízilabdázók
Vízilabda – A cívisvárosi pólósok a kedden, hazai pályán megszerzett előnyük birtokában rendkívül elszántan utaztak két nappal később a zöld-fehérek otthonába, a play off második körének visszavágójára.

Gyöngyösi András a találkozó előtt elmondta, amennyiben játékosai hasonló elánnal szállnak medencébe, mint tették azt a hét elején, és úgy játszanak, mint a harmadik negyedig, akkor nem lehet probléma a fővárosban sem. Nos, a találkozó elején talán még akadozott a hajdúsági gépezet, a végén ötgólos győzelmével a Népligetben sikerült kivívnia a továbbjutást a Debrecennek!

A csapat tehát teljesítette a szezon elején kitűzött célt, és jövő hét végén a nemzetközi szereplést érő ötödik helyért ugorhatnak medencébe a Vodafone Férfi Vízilabda OB I rájátszásának utolsó körében, a többszörös büdzséből gazdálkodó Szolnokkal szemben. Minden dicséret megilleti a több sebből is vérző, nehézségekkel küzdő együttest, akik két év alatt a semmiből jutottak el erre a szintre, és érkeztek meg a világszínvonalú magyar vízilabdázás elitje mögé.

 

A kezdetek

– Két esztendő alatt elértünk oda, hogy az ötödik helyért játszhatunk, ami a vízilabdában a nemzetközi porondra való kilépést jelenti! Noha, ez nem a végső cél a sportban, illetve nem is lehet az, de azért a magyar pólóban ez nagyon komoly szint, hisz tudjuk, hogy a magyar vízilabda világszínvonalú, sok más sportággal ellentétben. Hogyha valaki elér erre a szintre, az azt jelenti, hogy ott vagy a világ legjobb együttesei között – kezdte Gyöngyösi András.

– Ha visszanézek arra az útra, óriási dolog, hogy azt bejárva jutottunk el idáig, mert bizony nagyon sok nehézséggel és buktatóval volt kövezve, így hát nem volt egyszerű dolgunk. Az első élvonalbeli szezonunk rajtját megelőző egy-két hónapban tulajdonképpen még nem volt csapatunk, és a folytatásban sem vártak ránk könnyű körülmények – egész évben csak délelőtt tudtunk edzeni, mert este nem volt pályalehetőség. Mindezek ellenére bravúrral sikerült a legjobb nyolcba jutnunk, és a nyolcadik helyen zárnunk – tekintett vissza újonc évükre a mester.

 

Mi jöhet

– A körülmények és a nehézségeink a jövőben sem igazán javultak, ám mi mégis megpróbáltunk egy lendülettel lapot húzni, ami úgy érezzük, hogy bejött – az eredmények is ezt bizonyítják és minket igazolnak. Elmondhatjuk tehát, hogy idézőjelesen a semmiből két év alatt egy nemzetközi porondra esélyes csapatot hoztunk létre. Mindezt rendkívül szerény körülmények között, egy-két ember lelkesedésével és a gárda nagyszerű kitartásával – hisz ez a második félév nagyon sok problémát hozott már magával. Az alakulat mégis azt az arcát mutatta, amelyet kértem, hogy ha vannak is gondjaink, menni kell előre és a jövőnkért kell játszani – reméljük, hogy ki tudjuk vívni az ötödik helyet magunknak. Amennyiben ez sikerülne, a következő nagy feladat, hogy biztosítani kell a csapat jövőjét – kár lenne, ha a nagyszerű sorozat megszakadna.

– Az utolsó körben a Szolnok lesz az ellenfelünk – hogyha megnézzük a két csapatot, a Tisza-partiak nagyon komoly háttérrel, neves szponzorral, a Közgéppel rendelkezik, és a mi költségvetésünk legalább ötszöröse áll mögöttük. Ha év elején valaki azt mondja, hogy velük fogunk játszani az ötödik helyért, akkor 95 százalékot jósoltam volna nekik, nekünk pedig mindössze ötöt. Most ott tartunk, hogy mindenféleképp egy ki-ki meccsen néz farkasszemet egymással a két csapat, ahol nem azt mondom, hogy mi vagyunk az esélyesek, de a korábbi százalékarány már feljebb kúszott 70-30-ra, de könnyen meglehet az is, hogy 60-40-re. A másik fél oldaláról hallva a zöngéket, valamilyen szinten már tartanak tőlünk.

– Ahhoz, hogy kilépjünk a nemzetközi porondra, először mindenféleképpen egy biztos hátteret kell magunkénak tudnunk, hisz mindez nemcsak erősítést kívánna, hanem egy komoly, plusz költséget is ró a klubra az utazások által – minél tovább menetel a garnitúra, annál többe kerül. Mi tovább álmodunk, és reméljük, hogy egyszer nyugodtan fogunk tudni álmodni – mondta bizakodva az egykori klasszis vízilabdázó. HBN-OLAHA

 

Vodafone Férfi Vízilabda OB I, rájátszás 5-8. helyért, 2. mérkőzés

FTC FisherKlima – DEBRECEN 9-14 (2-2, 3-4, 1-7, 3-1)

Budapest, 150 néző. Vezette: Petik A., Füzesi Zs.

FTC: Kostrov – Czigány K. 2, Varga Zs., Korényi B., Paján V. 4, Sántavy M. 1, Ernyey M. 1. Csere: Laboncz J., Székely B., Illés S. 1, Szöllősi K., Manhercz Á., Kincses A., Francsics D. Edző: Ambrus Tamás.

DEBRECEN: Mitrovics – Kistamás Zs., Bugajcsuk 2, Varga T. 5, Misics 2, Létay K. 3, Simon A. 1. Csere: Halek M., Apanaszenko, Hegedűs I. 1, Zoufal N., Párkányi Á., Nébald O. Edző: Gyöngyösi András.

Gól – emberelőnyből: 13/5, ill. 7/2.

Gól – büntetőből: 1/0, ill. 5/5.

Kipontozódott: Paján Viktor, Sántavy Máté, ill. Kistamás Zs., Bugajcsuk, Misics.
hirdetés