Nemzetközi tejnap – immár hatvanadszor

Egy magyar évi hatvan–hetven liter tejet iszik
Egy magyar évi hatvan–hetven liter tejet iszik - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – A Nemzetközi Tejszövetség kezdeményezésére 1957 óta május utolsó keddjén tartják a nemzetközi tejnapot; ebből az alkalomból nagyobb publicitást kap a tejfogyasztás fontossága, ilyenkor szakmai konferenciákon beszélgetnek a tejgyártás és -fogyasztás alakulásáról, és programokat is szerveznek a népszerűsítésére.


Szemben az alkoholfogyasztással, hazánk a tej tekintetében nem tartozik a világ élvonalába. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet adatai szerint évente fejenként hatvan–hetven litert iszunk meg, míg a világelső finnek ennek a dupláját. A magyar mutató évtizedek óta keveset változik, és noha negyedszázada száz liter körül jártunk, azóta romlik a statisztika.

– Bár időről időre kétségek merülnek fel jótékony hatásaival kapcsolatban, a tej valóban egészséges. Amellett, hogy hasznos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, az emberek – és az állatok is – életük első hónapjaiban, évében ebből jutnak hozzá a létfontosságú ellenanyagokhoz, amelyek megvédik a még fejletlen immunrendszerű újszülötteket számos betegségtől, és később is fontos szerepet játszik a csontozat, az izmok fejlődésében – tette le a garast lapunk érdeklődésére vála­szolva dr. Szalai Kata állatorvos.

KM
hirdetés