Neonáci felvonulás, majd ellentüntetés Németországban

5 ezer ember részvételével neonáciellenes tömegtüntetést tartottak szombaton a németországi labdarúgó világbajnokság egyik színhelyén, Gelsenkirchenben. A felvonulás tiltakozás volt a városban néhány órával korábban megtartott szélsőjobboldali felvonulás ellen.

A Ruhr-iparvidék egyik központjában megtartott demonstráció egyik szónoka, a német parlament elnöke, Norbert Lammert azt mondta, hogy egy demokráciában el kell fogadni a különböző nézetek egymás mellett élését, ugyanakkor éreztetni kell a neonácikkal, hogy szélsőséges véleményt képviselnek, és jelentős kisebbségben vannak. A szintén a Ruhr-vidékről származó Lammert emlékeztett, hogy a környék csak a bevándorlók segítségével válhatott jelentős iparkörzetté.

Franz Müntefering alkancellár kijelentette, nem szabad engedni, hogy Németországban bárkinek hátránya származzon abból, hogy különbözik a többiektől. Az alkancellár felháborodva tiltakoztott az ellen, hogy a neonácik a vébét akarták felhasználni az idegengyűlölet szítására. A politikus végül kijelentette, a neonácikat pénzelő háttéremberek sokszor veszélyesebbek, mint az utcákra vonuló bőrfejűek.

A végül engedélyezett neonáci tüntetést hosszas jogi huzavona előzte meg. A rendőrség a vébé biztonságára hivatkozva nem járult hozzá a felvonuláshoz, két bíróság megerősítette a rendfenntartók határozatát, míg végül az alkotmánybíróság felülbírált mindenkit és engedélyezte a demonstrációt.
hirdetés