Népi kerámiákkal terített asztalok

Népi kerámiákkal terített asztalok
A határmenti községbe érkezett a Terítékek című népművészeti vándorkiállítás.

A helyi Ábrányi Kornél Művelődési Ház ad otthont annak a megyei népművészeti kiállításnak, melynek megnyitójára június 9-én délután került sor a határmenti Nyírábrány községben.

Szilágyi Mária polgármester, valamint Vrancsik István, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Hubert Erzsébet etnográfus kalauzolta az érdeklődőket a vándorkiállítás tárgyai között.

– A Terítékek címmel, valamint a kiállítási tárgyak elrendezésével azt igyekeztük bemutatni, hogy a népi iparművészek a hagyományokra építve alkotnak ugyan, de olyan tárgyakat készítenek, melyek a mai modern világban is használhatóak. – fogalmazott az etnográfus.

Kerámia kemence, figurális játékok
Hubert Erzsébet korsók, tálak, főzőedények, tányérok, abroszok varázslatos világába vezette a tárlatlátogatókat, beszélt a fekete, nádudvari kerámiák elkészítésének technológiájáról, a lenvászon abroszok szövésének menetéről, a szálkihúzásos technikáról, valamint a drótbevonatú főzőedények különlegességéről.

Külön méltatta a helyi Könnyűné Terdik Angéla zöld színű rátétes kerámiáit, érdekes gyermekjátékait, figurális játékait, figyelemfelkeltő, különleges kerámia kemencéjét.

A megnyitó előtt Sörleiné Trencsényi Emma vezetésével a helyi budaábrányi óvoda, valamint a művelődési ház néptánc csoportjai mutatták be a kiállítás hangulatához illő műsorukat, majd a gyerekek Király Edit és Pálné Erdőzs Zsuzsa játékház vezetők segítségével próbálták ki a gyöngyfűzés technikáit.

A rendezvény zárásaként, ha nem is a kiállított tálakban, de mégis igazi népi étel került terítékre, ízletes, ropogós csörögével kínálták a vendégeket.

A népművészeti kiállítás június 23-ig tekinthető meg.
hirdetés